De bezoekers van popfestival Rock Werchter hebben zondagmiddag en -avond te kampen met veel regen. Tijdens het optreden van Passenger overstemt de neerslag zelfs even de muziek.

Het is druk in de tent waar Passenger optreedt, niet in de laatste plaats omdat het als toevluchtsoord dient tijdens de regenbuien die al de hele middag boven het festivalterrein hangen. Passenger maakt dankbaar van dat feit gebruik door er in zijn teksten aan te refereren. Hij heeft de toeschouwers snel op zijn hand.

Eerder liet de zanger Pinkpop en Concert At Sea al geruisloos achter en op Rock Werchter lukt hem dat opnieuw. Wanneer hij toe is aan zijn coverversie van de Simon and Garfunkel-hit The Sound Of Silence, slaat de regen zo hard op de festivaltent dat het geruis boven zijn tokkelende gitaarspel uit komt.

De singer-songwriter, die eigenlijk Mike Rosenberg heet, krijgt zijn publiek stil met liedjes van de albums All The Little Lights en Whispers en het nieuwe Setting Suns. Hij slaagt er evenwel in de in regenjassen en poncho’s gehulde menigte te laten meezingen met Let Her Go en I Hate.

Babyshambles

Het was nog even bezien of de band Babyshambles op tijd zou aantreden op Rock Werchter, gezien frontman Peter Doherty er in het verleden een gewoonte van maakte niet te komen opdagen. Dit keer zou hij een goede reden hebben gehad, want een avond ervoor trad hij op in Hyde Park.

Dit tijdens de reünie van zijn The Libertines. Ondanks alle denkbare scenario's start Babyshambles een minuut of vijf later dan gepland aan zijn optreden. De hysterie die de avond ervoor het optreden in het Londense Hyde Park teisterde, is nu geheel afwezig.

Zelfs met een zonnebril op zijn hoofd maakt Doherty geen montere indruk. Tussen de liedjes mompelt hij onverstaanbaar. De band achter Doherty is wel fit en zet uitstekende uitvoeringen neer van onder meer Killamangiro, Baddies Boogie en Pipedown.

Even later lijkt Doherty te zijn ontwaakt. Hij smijt een paar keer zijn microfoon tegen de grond, kronkelt over de bühne, leest grappige bordjes van fans voor, speelt met een videocamera en doet een paar karatetrappen. Nadat de show voorbij is, blijft Doherty in zijn eentje doorspelen, maar het geluid staat uit.

Angus & Julia Stone

Enige tijd leek het erop dat broer en zus Angus en Julia Stone elkaar uit het oog - en oor - verloren waren, maar het muzikale duo is na jaren weer herenigd. Niet dat ze geen liedjes zonder elkaar kunnen maken. In 2012 brachten ze kort na elkaar een soloplaat uit: Hij Broken Lights, zij By The Horns.

Inmiddels hebben de twee elkaar weer gevonden en er staan zelfs een nieuw album en een tournee in de planning. Op Rock Werchter laat de familie Stone horen dat er nog steeds lieflijke liedjes worden gemaakt. Julia lijkt overigens de leiding te hebben over de band, terwijl haar broer wat passief toekijkt.

Maar het gaat bij de twee vooral om de zang, zoals ze laten horen in bekoorlijke liedjes als Private Lawns, Other Things en Mainstreet. Een van de sterkste momenten komt wanneer ze met de gehele band rond de microfoon een impromptu (maar stiekem ingestuurde) cover inzetten.

Het is een bewerking van Bloodbuzz Ohio, een van de betere liedjes van de band The National. Het eigen werk verbleekt een beetje naast de mooie cover. Even later wordt het refrein van Cyndi Laupers Girls Just Wanna Have Fun aan een liedje toegevoegd. Alsof de fans zich anders niet geamuseerd hadden.