Zanger Eddie Vedder staat met een fles wijn in zijn handen op het podium tijdens het optreden van zijn band Pearl Jam op Rock Werchter. Hij is vastbesloten er een gezellige avond van te maken.

Dat kan het Belgische popfestival ook wel gebruiken na de nederlaag van het nationale elftal tegen Argentinië in de kwartfinale van het WK voetbal en de deels verregende derde festivaldag. Veel Nederlandse bezoekers zitten elders voor een scherm naar de wedstrijd van Oranje tegen Costa Rica te kijken.

Ook zijn er tegelijkertijd optredens van Moderat en Pixies. Het maakt dat Pearl Jam niet de onverdeelde aandacht krijgt die het verdient. De rockband uit Seattle heeft een ruim tweeënhalf uur durende show op het programma staan. Een tour de force waarin Vedder en consorten hun prijskaartje verantwoorden.

Pearl Jam trapt af met het nummer Rearviewmirror van het album Vs., meteen een publieksfavoriet. Het optreden van Pearl Jam op Rock Werchter staat vooral in het teken van debuutalbum Ten uit 1991 en het vorig jaar verschenen Lightning Bolt. Het stevigere grungewerk vormt een scherp contrast naast de mildere kant van de band.

Uiteraard zijn het oudjes die het goed doen bij het Werchter-publiek, waaronder Why Go, State Of Love And Trust, klassieker Jeremy en het meeslepende Black. Ook latere hits als Given To Fly en Animal zorgen voor iets van de euforie die de Nederlandse bezoekers even later ten beurt zal vallen. Vedder negeert het toernooi even.

Schooltijd

Liever praat hij, lurkend aan een fles wijn, over zijn ontmoeting met The Black Keys-drummer Patrick Carney. Backstage mijmerden de rockers over hun middelbare schooltijd, terwijl ze de Rode Duivels zagen verliezen. Een goed bedoelde speech van Vedder in het Nederlands houdt te lang op en voegt niks toe.

De reguliere set van de Pearl Jam-show eindigt met een ontroerende versie van Better Man, maar dat betekent nog lang niet het einde van de show. Future Days en Pink Floyd-cover Mother zijn een passende opmars naar Jeremy. Het staat nog 0-0 voor Nederland wanneer Pearl Jam aan de tweede toegift begint.

Krul

Op het moment dat keeper Krul twee ballen van de Costa Ricaanse strafschopnemers uit het doelnet weert, start Pearl Jam met Alive, een passend overwinningslied voor de aanwezige Nederlanders. Pearl Jam is hier op zijn best, ook al zingt een beschonken Vedder ondertussen met een dubbele tong.

Voor een passende finale wordt de hulp ingeroepen van de Amerikaanse band Midlake, die eerder op de dag optrad op Rock Werchter. Gezamenlijk spelen ze Neil Youngs Rockin' In The Free World. De goed geluimde Vedder neemt met Yellow Leadbetter afscheid van het publiek, na afloop van een intense rockshow.

Trentemøller

De Deense danceproducer Anders Trentemøller liet vijf jaar geleden al horen een compleet festival op zijn kop te kunnen zetten toen hij als headliner stond geprogrammeerd op Roskilde. Buiten Denemarken is Trentemøller niet de superster die hij in eigen land is, dus op Werchter staat hij op een bescheidenere plek op het affiche.

Ditmaal overigens met een volledige band om zich heen. De lichtshow is niet zo overweldigend als tijdens die triomfantelijke Roskilde-show en het publiek ziet vooral silhouetten van de zangeres en de overige bandleden. Trentemøllers voorliefde voor new wave uit de jaren 80 komt gedurende deze show sterk naar voren.

Zo herkennen bezoekers wellicht een ritme uit Once In A Lifetime van Talking Heads, een gitaarmotief van The Cure en synthesizerklanken van New Order. Er is een evenwichtige mix tussen dansbare deuntjes en dromerige klanklandschappen. Met nummers als Take Me Into Your Skin en Never Stop Running wordt de regen verjaagd.