Tijdens de WK-kwartfinale waarin het Belgische elftal het opneemt tegen Argentinië staat rocktrio Triggerfinger op de planken op Rock Werchter. Maar niet voor een leeg veld, waarvoor de band vreesde.

Eerder deze week werd duidelijk dat het popfestival de wedstrijd van de Rode Duivels op het terrein uit zou zenden. De manager van het Vlaamse Triggerfinger zag dat als 'een probleem', vanwege de angst om voor weinig bezoekers op treden.

En hoewel het veld inderdaad niet volledig vol staat, is de opkomst niks om je voor te schamen. Triggerfinger heeft zelfs twee dames ingehuurd om de tussenstanden op bordjes te vertonen. Wie een blik op het veld werpt, ziet overigens veel meer oranje T-shirtjes dan rode.

Zanger Ruben Block brengt de achterstand van het Belgische elftal met enige humor. Het goede nieuws is dat het meest recente studioalbum By Absence Of The Sun goed voor een gouden plaat is. De daarvan gespeelde nummers Perfect Match enGame blijken incidenteel erg toepasselijk.

De rockers laten op het podium het fanatisme zien waarover de nationale voetbalploeg op datzelfde moment in Brazilië ook zou moeten beschikken. Onderwijl het gros van de Vlamingen en Walen hun elftal ziet knokken, is het triomfantelijke optreden van Triggerfinger een gelopen wedstrijd.

Midlake

De Amerikaanse band Midlake zag zijn voortbestaan haast in duigen vallen toen liedjesschrijver en zanger Tim Smith twee jaar geleden de groep verliet. Gitarist Eric Pulido werd als zanger naar voren geschoven en verleden najaar verscheen het vierde album Antiphon. Nu staat Midlake zonder Smith op de bühne.

In een matig gevulde tent laten de Texanen horen dat hun folkrock, in de traditie van onder meer Crosby, Stills & Nash, steeds meer richting de psychedelica en progrock van bands als Pink Floyd en The Moody Blues is verschoven. Dit is vooral merkbaar in It’s Goin Down en Vale.

De folksound is echter niet verloren gegaan in de nieuwe samenstelling en nummers als Children Of The Grounds, Roscoe, Young Bride en Rulers, Ruling All Things blijven ook zonder Tim Smith overeind. Midlake brengt Rock Werchter in een roes, maar laat de festivalgangers niet echt ontwaken.

Haim

De zussen van de Californische meidengroep Haim treden zaterdagmiddag op in de regen. "Ik weet dat regen niet echt helpt met feestvieren, maar ik zeg: fuck de regen", aldus bassiste Este Haim. Samen met haar twee zussen, Alana en Danielle, heeft ze een duidelijke missie: Werchter in beweging krijgen.

Dat lukt maar ten dele, want veel bezoekers kijken de kat uit de boom. Wat opvalt is dat veel liedjes van het debuutalbum Days Are Gone, waaronder Honey & I, Don’t Save Me en Forever live veel steviger klinken. Ook het hitje The Wire klinkt rauwer wanneer het ontdaan is van de dure studioproductie.

Het trio (aangevuld met drummer Dash Hutton) eert twee van zijn grootste voorbeelden op Werchter: Fleetwood Mac (met een cover van Oh Well) en Beyoncé (met een versie van XO). Een jamnummer laat weinig indruk achter, al compenseert Haim dat met zijn typerende vocalen en vrijzinnige attitude.