De Nederlandse medaillewinnaars tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro worden woensdag gehuldigd in Den Haag. 

De huldiging is rond 13.45 begonnen. De sporters zijn eerst door premier Mark Rutte ontvangen op het Binnenhof. Rond 15.15 uur vertrokken zij per fiets naar Paleis Noordeinde, voor een besloten bijeenkomst met koning Willem-Alexander en koningin Maxima.

Alle winnaars van een gouden medaille in Rio kregen van minister Edith Schippers een koninklijke onderscheiding. Surfer Dorian van Rijsselberghe moest het als enige doen met een beeldje, want hij kreeg al een lintje opgespeld na zijn gouden plak op de Spelen van Londen.

Langs de route heeft het publiek de kans om de sporters toe te juichen.

Nederland won in Rio de Janeiro acht gouden medailles: wielrenster Anna van der Breggen (die ook nog brons veroverde), roeiduo Maaike Head en Ilse Paulis, turnster Sanne Wevers, openwaterzwemmers Sharon van Rouwendaal en Ferry Weertman, surfer Dorian van Rijsselberghe, zeilster Marit Bouwmeester en baanwielrenster Elis Ligtlee. 

Zilver

Zilveren medailles waren er voor de vrouwelijke hockeyploeg, de vrouwen dubbelvier bij het roeien, bokster Nouchka Fontijn, wielrenner Tom Dumoulin, atlete Dafne Schippers, BMX'er Jelle van Gorkom en baanwielrenner Matthijs Büchli.

Naast Van der Breggen wonnen ook de Holland acht bij het roeien, beachvolleyduo Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen en judoka Anicka van Emden brons.

Dinsdag werden de medaillewinnaars en de olympiërs die buiten de prijzen vielen direct na terugkomst uit Rio de Janeiro al gehuldigd op bij de RAI in Amsterdam.

Video: Olympische medaillewinnaars gehuldigd in Den Haag