De Nederlandse olympische ploeg is dinsdag rond 13.00 uur met enige vertraging geland op Schiphol na een vlucht van zo'n elf uur vanuit Rio de Janeiro. Rond 14.20 uur kwamen de atleten aan bij de RAI voor een huldiging. 

De olympiërs vlogen met een speciale oranje Boeing 777 van KLM van Brazilië naar Nederland. Fans werd afgeraden om TeamNL op te wachten op Schiphol.

Een deel van de 241 olympische sporters was al eerder in Nederland aangekomen. Een groep van 52 olympiërs die geen medaille wist te veroveren, moest vorige week woensdag al terugvliegen.

Video: Olympische sporters gehuldigd bij Amsterdam RAI

Huldiging

De eerder teruggekeerde atleten voegen zich bij hun collega-sporters voor het zogenaamde 'Welkom Thuis-evenement' op het evenemententerrein voor de RAI. Het programma wordt omlijst door optredens van onder anderen Sharon Doorson en Nielson.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan onthaalde de atleten. 

Medaillewinnaars

Alle Nederlandse medaillewinnaars zijn bij de huldiging aanwezig. De Oranje-ploeg veroverde in totaal negentien plakken (acht  keer goud, zeven keer zilver en viermaal brons), goed voor de elfde plaats in de medaillespiegel.

Turnster Sanne Wevers (balk), het roeiduo Maaike Head/Ilse Paulis, wielrenster Anna van der Breggen (wegwedstrijd), baanrenster Elis Ligtlee (keirin), zeilers Dorian van Rijsselberghe (RS:X) en Marit Bouwmeester (Laser Radial) en openwaterzwemmers Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal pakten een olympische titel.

Zilver was er voor atlete Dafne Schippers (200 meter), boksster Nouchka Fontijn, de hockeysters, de roeisters van de dubbelvier, BMX'er Jelle van Gorkom, wielrenner Tom Dumoulin (tijdrit) en baanrenner Matthijs Büchli (keirin).

Judoka Anicka van Emden, de mannenacht bij het roeien, beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen en Van der Breggen (tijdrit) eindigden in Rio op de derde plek.

Koning

Woensdag volgt de formele huldiging van olympische medaillewinnaars door premier Mark Rutte in de Ridderzaal in Den Haag.

De sporters reizen daarna ook nog door naar Paleis Noordeinde voor een ontmoeting met koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Deze en volgende week staan er in verschillende gemeenten ook nog huldigingen op het programma voor individuele medaillewinnaars.