De olympische cross country wedstrijd op de slotdag van de Spelen in Rio is gewonnen door de Zwitser Nino Schurter.

Schurter had vijftig seconden voorsprong op de Tsjech Jaroslav Kulhavy. De Spanjaard Carlos Coloma Nicolas pakte het brons. 

Rudi van Houts viel al na één ronde uit. De enige Nederlandse deelnemer gaf na een lekke band en een val op. ''De Spelen en ik, op een of andere manier wil het niet.''

De 32-jarige Van Houts deed voor de derde en waarschijnlijk laatste keer mee aan de Olympische Spelen. Vier jaar geleden in Londen werd de Brabander 17e en acht jaar geleden in Peking eindigde hij als 34e.

Tweevoudig olympisch kampioen Julien Absalon werd achtste. Peter Sagan, in de afgelopen Tour de France nog goed voor de groene trui, viel uit.

Ontbrekende titel

Vijfvoudig wereldkampioen Schurter voegde met de winst zondag de ontbrekende olympische titel aan zijn imposante erelijst toe. 

De dertigjarige Schurter, die het brons won in Peking (2008) en zilver in Londen (2012), schudde in de voorlaatste ronde de Tsjechische titelverdediger Jaroslav Kulhavy af en soleerde naar de titel. 

De Tsjech finishte op vijfgtig seconden en moest zich tevreden stellen met zilver. Spanning was er alleen nog in de strijd om het brons. De Spanjaard Carlos Coloma Nicolas reed in de slotronde weg bij de Fransman Maxime Marotte en werd derde.

Ambitie

Van Houts begon aan zijn derde Spelen met een top acht-ambitie. ''We hebben hier zo lang naartoe gewerkt. Hij wilde bij zijn laatste Spelen zo graag dat olympische diploma'', vertelde bondscoach Tim Heemskerk, die aanvankelijk ook niet wist wat er aan de hand was.

''Ik stond onder aan de afdaling te tellen. Ik snapte maar niet waar hij bleef. Tot ik omhoog keek en hem nog zag klimmen. Toen wist ik dat er iets mis was.''

''Ik reed na de eerste materiaalpost lek. Ik wilde doorrijden naar de volgende post, maar in de afdaling ging ik over de kop. Toen was het over'', was de uitleg van Van Houts, die een slechte start had. Vanaf de derde startrij begonnen kwam een pak renners, onder wie Sagan vanaf de laatste positie, voorbij op de door de regen zacht geworden ondergrond. Heemskerk: ''Dat was niet gunstig voor Rudi, het ging dat stuk vooral om kracht. De omstandigheden waren verder juist in zijn voordeel. Het was een Hollands weertje.''

Emotie

Heemskerk sprak even kort met de renner beneden aan de afdaling. ''Hij stopte even, ik zag zijn emotie. Daarna reed hij nog 200 meter door om er toch uit te stappen. Het is jammer. We dachten dat de top tien haalbaar was, maar met zo'n start was dat al moeilijk geworden.''

Van Houts: ''Dit is balen. Ik heb eigenlijk niet eens aan de wedstrijd kunnen beginnen.'' Hij debuteerde in Peking nog als teamgenoot van Bart Brentjens, zijn huidige coach. Het was een ongelukkig optreden. Na twee keer een val werd hij uit koers genomen en als 34e geklasseerd. In Londen, gestart met hoge ambities, werd hij zeventiende.