Nouchka Fontijn heeft zondag op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro zilver veroverd. De 28-jarige Schiedamse moest het in de finale van de categorie tot 75 kilogram afleggen tegen de Amerikaanse favoriete Claressa Shields.

In de eerste ronden werd Shields door de jury met klein verschil aangewezen als winnaar. Fontijn kon enkele goede klappen uitdelen, maar moest nog meer incasseren tegen de af en toe provocerende Shields (21).

In de laatste ronde probeerde Fontijn haar tegenstander met een aanvallende tactiek aan het wankelen te krijgen, maar het was niet voldoende voor de overwinning. De jury koos unaniem voor Shields: 3-0 (40-36, 39-37, 39-37).

Fontijn zorgde voor de negentiende en laatste medaille voor Nederland in Rio. Nederland pakte acht keer goud, zeven keer zilver en viermaal brons tijdens de Spelen die in de nacht van zondag op maandag worden afgesloten met een sluitingsceremonie.

De laatste Nederlandse bokser die olympisch zilver veroverde, was Orhan Delibas bij Barcelona 1992. Nadien kwamen geen amateurs namens Oranje meer uit in olympische bokstoernooien.

Zilver voor bokster Nouchka Fontijn

Jury

"Jammer, het ging wel goed. Maar blijkbaar niet goed genoeg", reageerde Fontijn tegenover de NOS. "Zij is wereldkampioen en oud-olympisch kampioen. Dan moet je het als tegenstander heel goed doen om de jury te overtuigen."

"Of ik kan leven met zilver? Wat dacht je? Maar ik weet niet of zij in deze partij nu de betere boksster was. Ik weet echt dat ik haar kan hebben. Maar om van de juryleden een ronde op je naam te krijgen tegen de titelhouder en tweevoudige wereldkampioen, moet je er heel dik overheen gaan. En dat is mij kennelijk niet gelukt."

Fontijn baalde na afloop van het kleine verschil. "Nu denk je: misschien ligt het aan één of twee klappen. Dan had ik misschien beter ruim kunnen verliezen."

Ze werd in de finale gesteund door een grote groep Nederlandse fans, onder wie veel sporters. "Heel erg mooi", vond Fontijn. "Dat had ik nooit eerder meegemaakt op die manier."

Chaos

Volgens haar vriend en trainer-coach Abdul Fkiri heeft de grote boksreputatie van Shields "honderd procent" zeker een rol gespeeld in het oordeel van de drie juryleden.

"Het is hier nogal een chaos geweest met de juryleden", doelde Fkiri onder meer op het wegsturen van een aantal ringrechters wegens vreemde uitslagen. "Als zo'n kampioen als Shields dan ook nog verliest in de finale, zou er alleen nog maar meer ellende over de arbitrage heen komen. Maar begrijp me goed: ze is een prima boksster, daar wil ik niks van afdoen."

Fkiri was trots op de prestatie van Fontijn. "Dit was haar beste partij hier in Rio. Ze heeft inderdaad het beste voor het laatst bewaard. Nouchka hoort echt bij de wereldtop."