De olympische marathon op de slotdag van de Spelen in Rio is gewonnen door de Keniaan Eliud Kipchoge. 

Kipchoge kwam binnen in een tijd van 2.08.44. Hij werd op 1.10 gevolgd door Feyisa Lilesa uit Ethiopië en de Amerikaan Galen Rupp (1.21). 

De Nederlander Abdi Nageeye kwam als elfde over de streep, waarmee hij zorgde voor de beste Nederlandse prestatie in de olympische marathon sinds het zilver van Gerard Nijboer in Moskou in 1980. 

De eindstreep van de marathon lag in het Sambódromo Marquês de Sapucaí, waar normaal het carnaval in Rio de Janeiro wordt gevierd.

Kipchoge was oppermachtig in de klassieke wedstrijd over 42,195 kilometer door het natte Rio de Janeiro, waar het tijdens een groot deel van de race regende.

Met een indrukwekkende tempoversnelling zorgde de Keniaan er zelf voor dat de omvangrijke kopgroep na zo'n 27 kilometer in korte tijd slonk tot drie atleten. Hij liep vervolgens ook met groot machtsvertoon weg bij zijn overgebleven concurrenten Lilesa en Rupp, en soleerde de laatste zeven kilometer naar het Sambódromo.

Dominant

Lilesa kwam ruim een minuut later als tweede over de finish, Rupp pakte het brons. Kipchoge veroverde eerder brons en zilver bij de Spelen van 2004 (Athene) en 2008 (Peking) op de 5000 meter.

Kipchoge domineert al een paar jaar bijna alle marathons waarin hij aan de start staat. De Keniaan zegevierde in 2014 in Rotterdam en schreef daarna ook de marathons van Chicago, Berlijn en Londen (twee keer) op zijn naam.

Kipchoge boekte zondag zijn grootste succes in Rio de Janeiro, waar hij op magistrale wijze naar olympisch goud liep. De Keniaan volgt Stephen Kiprotich uit Oeganda op als olympisch marathonkampioen.

Nageeye

Abdi Nageeye zei na afloop dat de marathon voor hem "te kort voelde". "Op het einde dacht ik: heb ik het goed gezien? Was dit al het 41 kilometerpunt?" aldus Nageeye, die op de elfde plaats eindigde. "Normaal moet je dan allemaal sterretjes zien, maar ik voelde me heel fris."

"Ik wilde me niet meer helemaal kapot sprinten voor niets en heb het laatste stuk daarom gezwaaid naar de mensen langs de kant. Jammer dat het voorbij is, nu moet ik weer vier jaar wachten op de volgende Olympische Spelen'', zei Nageeye.

De notering net buiten de top10 zorgde voor gemengde gevoelens bij de 27-jarige atleet. Nageeye: "Elfde, dat is net zoiets als vierde worden. De top tien zat er zeker in, wellicht zelfs de top acht. Ik ben net te voorzichtig geweest. En overal waar 'te' voor staat, is niet goed hè."