Chef de Mission Maurits Hendriks vindt dat Nederland te weinig medailles heeft behaald op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Met zilver zondag voor Nouchka Fontijn kwam de Nederlandse ploeg uit op een totaal van negentien plakken.

"We zijn teleurgesteld over het aantal medailles dat we hebben gewonnen", zei Hendriks zondag bij een persmoment in Rio. "Vier jaar geleden waren het er in totaal nog twintig. Nu blijven we op negentien steken. Zeker de tien vierde plekken zijn een hard gelag. Als je zo dichtbij bent, is dat een enorme teleurstelling."

Hendriks gaf een compliment aan de wielrenners, die in Rio uitstekend werk leverden. "Het wielrennen heeft met vijf medailles maximaal gepresteerd. Dit is de prestatie van een heel stabiel topsportprogramma."

"De KNWU is de succesvolste sportbond van Nederland bij deze Spelen. Ze hebben maximaal gepresteerd op de weg en op de baan."

Video: Hendriks teleurgesteld over aantal medailles

Daarentegen valt de oogst bij traditioneel zeer succesvolle olympische sporten als hockey, langebaanzwemmen, judo en paardensport zwaar tegen. Bij hockey en judo werd maar één medaille veroverd en bij langebaanzwemmen en paardensport was er helemaal geen succes.

"Het missen van het brons van de hockeymannen is een grote teleurstelling. Bij zwemmen, judo en hippische sport hebben we vastgesteld dat zij echt zijn achtergebleven bij de verwachtingen. We gaan daar met de bonden over zitten om na te gaan waar het fout is gegaan. En dan moet er een aanvalsplan komen voor de komende vier jaar."

Vooral binnen het zwemmen hebben de teleurstellende prestaties in Rio tot onrust geleid. Drievoudig olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband riep in De Telegraaf het bestuur van zwembond KNZB op om af te treden.

Hendriks vindt het echter te vroeg voor dat soort conclusies. "Ik denk dat je heel voorzichtig moet zijn en niet zomaar iemand de zwartepiet kunt geven. Topsport kent vele facetten, er is niet altijd één reden waarom iets wel of niet lukt. We zullen eerst een analyse moeten maken om te achterhalen wat de redenen zijn dat er geen medailles zijn gepakt."

Hendriks: 'Ik zag dat Sanne het enorme eer vindt'

Van Gelder

Dieptepunt voor Hendriks in Rio was dat turner Yuri van Gelder naar huis getuurd moest worden omdat hij zich zou hebben misdragen door op stap te gaan, alcohol te drinken en pas in de vroege uurtjes terug te keren.

"Ik sta achter de basis van de beslissing. 241 Nederlandse sporters hebben zich heel goed gehouden aan de normen en waarden die we met elkaar hebben afgesproken. Ik heb er daarom ook geen moment over getwijfeld. Tegelijkertijd is dit het laatste wat je wilt doen. Het is een van de moeilijkste beslissingen die ik heb moeten nemen."

Overigens bestaat de mogelijkheid dat Rio de laatste Spelen zijn voor Hendriks als chef de mission, al wil hij zelf door. "Ik durf te stellen dat, wanneer je kijkt naar Londen, Sotsji en Rio, we echt progressie hebben geboekt", zei Hendriks, die drie Spelen (2012, 2014 en 2016) de baas van de Nederlandse sporters was.

"Maar uiteraard wordt mijn functioneren geëvalueerd. Ik ga nu geen uitspraak doen over wat mijn toekomst is." 

Bij de komende Winterspelen in Pyeongchang is Jeroen Bijl, manager topsport bij NOC*NSF, chef de mission. "Ik vind dat Zomerspelen en Winterspelen niet te combineren zijn. Het bestuur gaat daarover. Zij zullen na gaan denken over een chef de mission voor Tokio."