Olympisch turnkampioene Sanne Wevers zal zondag de Nederlandse vlag dragen bij de sluitingsceremonie van de Spelen in Rio de Janeiro.

"In principe kwam elke Nederlandse goudenmedaillewinnaar in aanmerking, maar ik heb voor Sanne gekozen omdat haar prestatie een enorme impact heeft gehad in de internationale turnwereld", zei chef de mission Maurits Hendrinks zondag voor de camera van NU.nl.

De 24-jarige Wevers schreef maandag geschiedenis door op balk als eerste Nederlandse turnster een individuele gouden medaille op de Spelen te winnen. "Als je ziet wie ze daarbij allemaal achter zich liet dan verdient dat grote bewondering", vertelde Hendriks. "Ze heeft echt afgedwongen dat ze de vlag mag dragen."

Bij de openingsceremonie droeg springruiter Jeroen Dubbeldam de Nederlandse vlag. Vier jaar geleden in Londen was tweevoudig olympisch zwemkampioene Ranomi Kromowidjojo de vlaggendraagster bij de sluitingsceremonie.

Hendriks: 'Ik zag dat Sanne het enorme eer vindt'

Lichaamstaal

Wevers is de eerste turner of turnster die bij een openings- of sluitingsceremonie de Nederlandse driekleur het stadion in zal dragen. Volgens Hendriks vindt ze het een enorme eer. 

"Ze was even beduusd en stil toen ik het vroeg. Ik zag aan haar lichaamstaal dat ze het een enorme eer vond. Dat is de reactie waar je op hoopt bij een sporter."

De sluitingsceremonie start in de nacht van zondag op maandag om 01.00 uur (Nederlandse tijd) in het Maracanã stadion.

Video: Turnster Wevers was bang dat goud een droom was

Olympische titelwinnaars

Wevers zorgde voor een van de acht gouden medailles die Nederland tot nu toe heeft gewonnen in Rio.

Ook het roeiduo Maaike Head/ Ilse Paulis, wielrenster Anna van der Breggen (wegwedstrijd), baanrenster Elis Ligtlee (keirin), zeilers Dorian van Rijsselberghe (RS:X) en Marit Bouwmeester (Laser Radial) en openwaterzwemmers Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal pakten een olympische titel.

Nouchka Fontijn kan nog voor de negende gouden plak zorgen voor de Nederlandse ploeg. De boksster strijdt om 19.00 uur (Nederlandse tijd) in de finale tegen de Amerikaanse Claressa Shields.