Caster Semenya won in de nacht van zaterdag op zondag in Rio de Janeiro goud op de 800 meter in een knappe tijd van 1.55,28. De Zuid-Afrikaanse wilde na haar race niet te veel zeggen over haar unieke aanloop naar de olympische titel.

"Ik wil het over de race hebben, niet over bepaalde speculaties", zei Semanya. "Het is voor elke atleet een droom om medailles te winnen, vooral op de Olympische Spelen."

"Laten we van elkaar houden, niet elkaar discrimineren. Het gaat er niet om hoe mensen eruit zien, hoe ze praten, hoe ze rennen, of hoe gespierd ze zijn. Het draait alleen om de sport."

"Sport zou mensen moeten verenigen. Dat is iets heel moois. Ik denk dat ik een verschil maak, voor sommige mensen betekenen mijn prestaties heel veel."

Testosteron

De 25-jarige Semanya werd in 2009 gediagnosticeerd met hyperandrogenisme, wat ervoor zorgt dat haar lichaam voor een vrouw ongewoon veel testosteron aanmaakt. Kort daarvoor had ze op 18-jarige leeftijd op indrukwekkende wijze goud op het WK gewonnen.

De Zuid-Afrikaanse werd elf maanden lang uitgesloten van competitie. Maar in 2010 mocht ze weer deelnemen aan wedstrijden, nadat ze via verschillende testen kon aantonen dat ze een vrouw was.

In 2011 werd er vervolgens een regel ingesteld dat vrouwen met een hoge testosteronspiegel medicatie dienen te nemen om die waardes te laten zakken. Tijdens die jaren schommelden de prestaties van Semenya behoorlijk. In juli van dit jaar werd die regel weer geschrapt, voor tenminste twee jaar.

Concurrentes

Alle atletes die achter Semenya finishten op de olympische 800 meter, wilden niet of nauwelijks iets zeggen over het onderwerp. De Britse Lynsey Sharp, die zesde werd, zei tegen de BBC: "Dit ligt buiten onze controle. We vertrouwen op de mensen in de top die hierover gaan."

De Poolse Joanna Jozwik, die als vijfde finishte, wilde geen antwoord geven op vragen over Semenya. "Je weet wel waarom", reageerde ze kortaf.

Voormalig wereldkampioene op de marathon Paula Radcliffe begreep de onuitgesproken frustraties van de concurrentes van Semenya. "Hoe hard ze ook trainen, ze zullen nooit in staat zijn om met de kracht en herstelvermogen te sporten die het hoge testosteronlevel van Semenya met zich meebrengt. Maar het is niet zo dat Semenya valsspeelt."

"Toch moet er iets gedaan worden, zodat zij niet profiteert van haar hoge testosteronpeil", vindt Radcliffe, die nu BBC-analiste is. "Of ze moet verplicht medicatie krijgen, zodat ze op trainingen en wedstrijden geen voordeel heeft ten opzichte van haar concurrentes, of ze moet een operatie ondergaan waardoor haar testosteronpeil daalt, of ze moet ervoor kiezen niet deel te nemen."

Coe

"Dit onderwerp ligt heel gevoelig", aldus Sebastian Coe, de Britse voorzitter van de internationale atletiekunie IAAF tegen USA Today. "Ik heb zelf ook dochters en weet hoe ik me zou voelen als zij werden behandeld zoals sommige mensen deze kwestie willen behandelen."

"We gaan met deze zaak terug naar het sporttribunaal CAS en het zal een zeer zorgvuldige zaak worden. We gaan ons baseren op medisch en wetenschappelijk advies."