De Amerikaanse zwemmer Ryan Lochte heeft ook op de Braziliaanse televisie zijn verontschuldigingen aangeboden voor zijn wangedrag tijdens de Spelen in Rio de Janeiro.

"Brazilië verdiende dit niet", aldus de 32-jarige Lochte zaterdag (lokale tijd) in een interview op Globo TV, de grootste televisiezender van Brazilië. "Het spijt me dat mijn onvolwassenheid voor al deze commotie heeft gezorgd."

De zesvoudig olympisch kampioen richtte vorige week zondag samen met drie andere zwemmers vernielingen aan in een tankstation, waarop er een conflict ontstond met gewapende bewakers.

Het Amerikaanse kwartet vertelde daarna aan de politie dat ze in een taxi beroofd waren door mensen die zich voordeden als agenten.

Dat verhaal heeft Lochte in de afgelopen dagen flink aangepast, maar hij hield tegen Globo TV vol dat hij niet gelogen heeft. "Ik heb niet zozeer gelogen. Ik heb alleen wat overdreven wat er met mij gebeurd is."

Video: Lochte: 'Dit zal nooit meer gebeuren'

Zwemmer Lochte betuigt spijt op Braziliaanse tv-zender na wangedrag
Zwemmer Lochte betuigt spijt op Braziliaanse tv-zender na wangedrag

Afpersing

De zwemmer legde dat verder uit in een ander interview. "Het is maar hoe je ernaar kijkt. Of je het nu een beroving, afpersing of gewoon betalen voor geleden schade noemt, alles wat wij weten is dat er een wapen op ons is gericht en dat er geld geëist werd", zei hij op de Amerikaanse tv-zender NBC.

Lochte, die toegaf dat hij "heel erg dronken" was de bewuste nacht, benadrukte wel dat hij "de volle verantwoordelijkheid" neemt voor alle consternatie. "Omdat ik het verhaal heb overdreven. Als ik dat niet gedaan had, dan zaten we nu niet in deze puinhoop."

"Het doet pijn dat ik het team heb laten zitten. Ik schaam me voor mezelf, voor mijn familie en voor de rest van de Amerikaanse zwemmers. Ik was onvolwassen en ik heb een fout gemaakt, daar zal ik zeker lering uit trekken. Het spijt me gewoon heel erg."

Lochte meldde aan NBC dat hij door wil gaan met zwemmen en mee wil doen aan de Spelen van 2020 in Tokio. maar de kans is groot dat hij volgende week wordt geschorst door USA Swimming en het Amerikaanse olympisch comité.