Een emotionele Neymar beleefde zaterdag het hoogtepunt van zijn carrière doordat hij Brazilië bij de Spelen in eigen land naar de eerste olympische titel leidde.

"Het is moeilijk om mijn gevoelens nu te beschrijven", zei een huilende Neymar na de finale tegen Duitsland (1-1, winst na verlenging). "Dit is gewoon een van de beste momenten uit mijn leven. Punt."

De steraanvaller van FC Barcelona zorgde in de finale voor de 1-0 uit een prachtige vrije trap. Bovendien maakte hij de beslissende penalty in de strafschoppenserie

De olympische titel was de enige prijs die nog ontbrak op de erelijst van de Brazilianen. Liefst drie keer werd de eindstrijd verloren, waaronder vier jaar geleden in Londen tegen Mexico (2-1).

"Mijn droom is uitgekomen", jubelde Neymar. "En om dat te doen in eigen land, maakt me heel trots. De critici zullen hun woorden nu terug moeten nemen."

"Ik wil mijn ploeggenoten, mijn vrienden en mijn familie bedanken, die me op de moeilijkste momenten hebben gesteund. Het was niet makkelijk, maar ik ben nu gewoon heel erg blij."

Kritiek

Neymar en het Braziliaanse team kregen veel kritiek te verduren, zeker toen de ploeg zijn eerste twee groepswedstrijden met 0-0 gelijkspeelde tegen Zuid-Afrika en Irak.

Vervolgens kwamen er echter zeges op Denemarken (4-0), Colombia (2-0), Honduras (6-0) en Duitsland. Neymar maakte vier van de dertien Braziliaanse goals op de Spelen.

"Het Braziliaanse voetbal is nog niet dood", stelde bondscoach Rogerio Micale. "We hebben heel veel potentie en hopen nog veel grote dingen te gaan bereiken in de toekomst."

Micale wilde de winst in de olympische finale niet zien als een revanche voor de 7-1 nederlaag tegen Duitsland twee jaar geleden in de halve finale van het WK in eigen land.

"Dat was het WK, dit is het olympische team", zei de bondscoach. "Neymar deed door een blessure niet eens mee in die halve finale, dus er is werkelijk niks om het gevoel te krijgen dat het hier om een revanche gaat."

Video: Brazilianen gaan uit hun dak na winst olympisch voetbalgoud

Brazilianen gaan uit hun dak na winst olympisch voetbalgoud
Brazilianen gaan uit hun dak na winst olympisch voetbalgoud

Aanvoerder

Neymar kondigde na de eindstrijd in het Maracanã ook aan dat hij niet verder wil als aanvoerder van het Braziliaanse elftal. "Het was een eer, maar vandaag, als kampioen, geef ik het aanvoerderschap op", zei hij tegen het Braziliaanse Globo TV.

De 24-jarige aanvaller werd na het mislukte WK van 2014 door de toenmalige bondscoach Carlos Dunga aangewezen als captain als opvolger van Thiago Silva. Op de Spelen was hij ook aanvoerder.

Bondscoach Tite zal nu een nieuwe aanvoerder moeten kiezen. De 55-jarige trainer werd twee maanden geleden aangesteld als opvolger van Dunga, die met de Seleção strandde in de groepsfase van de Copa America.

Neymar deed niet mee bij dat toernooi, omdat hij van FC Barcelona niet aan de Copa America én de Spelen mocht meedoen.