De Braziliaanse voetbalploeg heeft zaterdagavond voor het eerst in zijn historie de olympische titel veroverd. In de finale in Maracana werd Duitsland verslagen in de strafschoppenserie (5-4). Na 120 minuten was de stand 1-1.

Invaller Nils Petersen was de enige die miste in de serie. Vervolgens schoot Neymar de vijfde en laatste Braziliaanse strafschop onberispelijk achter doelman Timo Horn.

In de reguliere speeltijd tekende Neymar ook voor de enige Braziliaanse treffer. De aanvaller van Barcelona schoot in de eerste helft een vrije trap fraai binnen. Maximilian Meyer maakte na rust gelijk, waarna strafschoppen ervoor zorgden dat het goud voor Brazilië was en het zilver voor Duitsland. Nigeria veroverde eerder op de dag het brons door Honduras met 3-2 te verslaan.

De olympische titel was de enige prijs die nog ontbrak op de erelijst van de Brazilianen. Liefst drie keer werd de eindstrijd verloren, waaronder vier jaar geleden in Londen tegen Mexico (2-1).

Onderkant lat

In de jacht op het eerste olympische voetbalgoud werd het Braziliaanse elftal zaterdagavond massaal gesteund door 80.000 supporters in Maracana. Zij wilden revanche voor de 7-1 nederlaag twee jaar geleden tegen Duitsland in het Minerão in Belo Horizonte in de halve finale van het WK.

Even leek het meteen weer fout te gaan, maar een mooi schot van Julian Brandt eindigde na tien minuten op de lat. Het gastland was gewaarschuwd en nam het initiatief.

Brazilië kreeg kansen en na een klein halfuur spelen kwam de ploeg van bondscoach Rogerio Micale op voorsprong. Neymar, die aan het begin het olympisch toernooi nog veel kritiek kreeg, krulde een vrije trap fraai via de onderkant van de lat in het doel.

De 1-0 had tot gevolg dat Duitsland ging aandringen en prompt was Brazilië de kluts kwijt. Een indraaiende vrije trap kon door doelman Weverton via de lat nog net tot corner worden verwerkt. Uit die corner was het weer bijna raak, maar opnieuw was het Weverton die goed ingreep bij een schot van Maximilian Meyer van Schalke 04.

Nog eenmaal ontsnapte Brazilië voor rust. Een kopbal van de 27-jarige dispensatiespeler Sven Bender kwam op de lat, waardoor de thuisploeg opgelucht de rust inging.

Video: Brazilianen gaan uit hun dak na winst olympisch voetbalgoud

Brazilianen gaan uit hun dak na winst olympisch voetbalgoud
Brazilianen gaan uit hun dak na winst olympisch voetbalgoud

Gelijkmaker

Door de kwetsbare Braziliaanse achterhoede leek een Duitse goal echter niet uit te kunnen blijven en na 57 minuten was het inderdaad weer gelijk. Doelpuntenmaker was Meyer. De Duitse aanvoerder schoot raak in de verre hoek na een lage voorzet van Jeremy Toljan (1-1).

Bijna volgde meteen een antwoord van Brazilië. De 19-jarige Gabriel Jesus, die onlangs bij Manchester City tekende, had de bal uit een counter voor het intikken, maar zijn inzet ging naast.

Er volgden meer kansen voor Brazilië. Een aardige poging van Neymar vloog voorlangs en een schot van Luan eindigde recht in de handen van de Duitse keeper Timo Horn. Omdat er ook in de spannende slotfase niet gescoord werd moest er verlengd worden.

Strafschoppen

In die verlenging bleef het duel aanvankelijk vermakelijk en bovenal spannend. Gabriel Jesus kreeg de bal net niet lekker mee in kansrijke positie en aan de andere kant vloog een fraaie volley van Brandt over het Braziliaanse doel.

Aan het begin van de tweede helft van de verlenging eiste Neymar weer een hoofdrol op. De 24-jarige aanvoerder stuurde met een fraaie steekpass invaller Felipe Anderson de diepte in, maar doelman Horn voorkwam een goal.

In het restant van de verlenging werd ook niet meer gescoord, ondanks dat het spel heen en weer golfde. Strafschoppen moesten de beslissing brengen.

In die serie faalde lange tijd niemand. Renato Augusto, Marquinhos, Rafael Alcantara en Luan maakten namens Brazilië geen fout en voor Duitsland scoorden Matthias Ginter, Serge Gnabry, Brandt en Niklas Suele. Petersen was de vijfde Duitser die aanlegde en hij zag zijn inzet gekeerd worden door Weverton.

Neymar had vervolgens de druk van het hele stadion op zijn schouders, maar hij faalde niet waardoor het olympisch goud eindelijk voor Brazilië is.