Rio 2016

Aanvoerster Balkestein vindt dat volleybalsters trots mogen zijn

De vierde plek op de Olympische Spelen betekende de hoogste klassering ooit voor de Nederlandse volleybalsters, maar toch heerste zaterdag vooral teleurstelling na de verloren strijd om brons in Rio de Janeiro.

''Met een bronzen medaille hadden we ècht geschiedenis geschreven'', vond aanvoerster Maret Balkestein-Grothues, die door een blessure een groot deel van het toernooi miste.

Oranje bood zaterdag in de strijd om brons goed partij aan de Verenigde Staten, maar de Amerikaanse vrouwen bleken vooral in de laatste set een maatje te groot: 3-1.

''We hebben vorig jaar in Europa al een stap gezet, nu is het nog een stap naar de wereldtop. We zitten er al dichtbij, maar de 'big points' missen we nog'', vertelde Balkestein-Grothues, die met invalbeurten alleen passend een bijdrage kon leveren.

''Ik kan amper springen. Dat lukt tegen Puerto Rico misschien, maar niet tegen Amerika. We mogen trots zijn, maar blij ben ik nu nog niet. We maakten in de derde set te veel fouten en in de vierde set is het in één keer weg.''

Volleybalsters voor derde plek in beeld

Trots

Waar de meeste speelsters de vierde plek op de Olympische Spelen nog een plaats moesten geven, was bondscoach Giovanni Guidetti helder in zijn oordeel.

''Ik heb geen gemengde gevoelens, ik ben slechts trots en dankbaar. Als je het hele plaatje bekijkt, denk ik niet dat we het beter hadden kunnen doen'', zei de Italiaan.

''We hebben een ongelooflijk toernooi gespeeld, tegen China en vandaag tegen de Verenigde Staten kansen gehad. Maar volleybal is een eerlijke sport. De beste wint. Amerika was beter, zoals ze dat dit jaar telkens waren tegen ons.'' 

Ontwikkeling

Debby Pilon-Stam speelde haar laatste wedstrijd voor Nederland. De 32-jarige libero baalde vanzelfsprekend van het mislopen van brons, maar is ook trots. "Dit is een bewijs van de ontwikkeling die we hebben doorgemaakt'', zei Pilon-Stam, moeder van een zoon van bijna twee.

Na de geboorte van Mees maakte ze haar rentree in de ploeg, die haar daarvoor al door een blessure lang had moeten missen. Het werd een geslaagde comeback met deelname aan de Spelen als ultieme beloning.

''Natuurlijk wilden we het afsluiten met een medaille. Ik kan nu even niet zeggen waarom dat niet gelukt is. Misschien is het net die ervaring die we missen ten opzichte van China en Amerika, die het wel kunnen afmaken en rustig kunnen blijven.''

Lees meer over:
Tip de redactie