Rio 2016

Triatlete Klamer grijpt naast medaille in Rio

​Rachel Klamer heeft zaterdag geen medaille weten te veroveren op de olympische triatlon in Rio de Janeiro. De Nederlandse kwam op de Copacabana als tiende over de streep.

De 25-jarige Klamer eindigde vier jaar geleden bij de Spelen in Londen nog als 36e. Vorig jaar op de Europese Spelen in Baku pakte ze een zilveren medaille.

Klamer behoorde daarom in Rio tot de medaillekandidaten, maar een mislukte wissel kostte de Nederlandse een topklassering.

De triatlete verloor veel tijd bij de laatste wissel. "Ik kreeg mijn schoen eerst al niet aan en toen dat wel gelukt was, voelde ik dat er iets in zat'', vertelde de Europees kampioene van 2013 aan de finish.

Klamer kwam na de 38,5 kilometer fietsen door Rio de Janeiro als tweede in de wisselzone, maar ging er pas als achttiende uit, omdat ze haar schoen opnieuw uit moest trekken. "Ik heb geen idee wat het was."

De Amerikaanse Gwen Jorgensen pakte de gouden medaille in Rio. Ze bleef de titelverdedigster Nicola Spirig voor. De Britse Victoria Holland won het brons.

Goede start

Klamer kende een goede start van de olympische triatlon. Ze kwam na 1,5 kilometer zwemmen als veertiende uit het water. De in Zimbabwe geboren triatlete maakte deel uit van een kopgroep van achttien vrouwen.

Tijdens de 40 kilometer fietsen bleven de koplopers bij elkaar. Klamer begon als achtste aan het laatste gedeelte van de triatlon: 10 kilometer hardlopen.  

Ze kende een matige wissel en verloor daar kostbare tijd mee. Klamer kreeg haar hardloopschoenen niet snel genoeg aan en was de aansluiting met de favorieten kwijt. Na 2,5 kilometer hardlopen kwam ze als vijftiende plaats door op 49 seconden achterstand van de koplopers Jorgensen en Spirig.

Klamer klom tijdens het hardlopen nog wel enkele plaatsen, maar ze kwam niet meer in de buurt van de medailles. Op tweeënhalve minuut van Jorgensen eindigde de Nederlandse als tiende.

Lees meer over:
Tip de redactie