Atletiek

Trotse Bolt gaat Spelen missen na 'buitengewone prestatie' in Rio

Usain Bolt stapte vrijdag met gemengde gevoelens met zijn derde gouden medaille van de baan bij de Spelen in Rio de Janeiro. De estafette op de 4x100 meter was de laatste olympische race van de Jamaicaanse sprinter.

"Ik ben opgelucht, want de druk was de afgelopen jaren zo groot. Maar ik ga de sport en zeker ook de Olympische Spelen missen, want dit is het hoogste podium waarop je kunt schitteren."

Bolt heeft er minder moeite mee dat hij geen interviews meer hoeft te geven. "Ik heb er geloof ik wel 500 gedaan sinds ik hier ben. Maar ik ga het publiek en ook de competitie missen. Ik hou ervan om de strijd aan te gaan."

De 29-jarige Jamaicaan, die ook zijn titels op de 100 en 200 meter prolongeerde, keek met een goed gevoel terug op zijn olympische loopbaan. "Het was geweldig en ik heb alles gegeven. Ik heb de wereld laten zien dat ik de beste ben, dus mijn missie is zeker geslaagd."

In zowel 2008 (Peking) als 2012 (Londen) eiste 'Lightning Bolt' ook al het goud op de drie sprintafstanden op, waardoor hij zijn totaal op negen olympische titels bracht in Brazilië.

Bolt pakt negende medaille

Trots

Bolt begon zijn zegetocht in Rio met winst op de 100 meter in 9,81. Daarna volgde de 200 meter in 19,78 en op de 4x100 meter sprint noteerden de Jamaicanen 37,26.

Het was Bolt in Rio echter niet om recordtijden te doen, maar om de medailles en de onsterfelijke status die hij met zijn ongekende 'triple triple' zou verwerven. "Ik heb bewezen dat ik de allerbeste ben. Ik heb al die jaren hard getraind om de beste te zijn en me bij de allergrootste sportmensen te voegen, zoals Muhammad Ali en Pelé."

"Ik ben weer de beste. Ik ben zo opgelucht. Het is gebeurd. Ik ben nu heel blij en erg trots op mezelf. Het is allemaal uitgekomen. De druk was enorm, dus ik zie dit als een buitengewone prestatie."

WK

Met zijn negende gouden medaille is Bolt niet uniek in de atletiek. De Finse hardlooplegende Paavo Nurmi presteerde dat in de jaren twintig van de vorige eeuw, en de Amerikaanse sprinter annex verspringer Carl Lewis scoorde ook negen keer goud.

Bolt wil volgend jaar nog wel meedoen aan de WK atletiek in Londen. Zijn vierde wereldtitel op de 100 meter is dan zijn eerste doel. De Jamaicaan bezit al elf gouden WK-medailles.

Lees meer over:
Tip de redactie