Afscheidnemende Van As wil niet teleurgesteld zijn na verloren finale

Naomi van As wilde vrijdag na de verloren finale tegen Groot-Brittannië niet teleurgesteld zijn. De 33-jarige veterane was liever trots op wat ze in de afgelopen dertien jaar heeft bereikt met de hockeysters.

"Ik neem trots afscheid en ben ook trots op de manier waarop we gespeeld hebben. Ik kan nu wel gaan denken dat we met 7-3 hadden gewonnen als we alle kansen benut hadden, maar dat vind ik zelfpijniging", vertelde Van As, die in juni 2003 debuteerde in Oranje.

"In al die jaren heb ik zoveel mooie dingen meegemaakt, al waren er ook minder mooie tijden. De afgelopen anderhalf jaar waren bijvoorbeeld heel kut. We hebben zoveel shit over ons heen gehad. Daarom is het ook zo mooi dat we hier toch de finale hebben gehaald."

"Het is alleen jammer dat ik hier nu met zilver sta. Ik vind dat ik en de rest van het team een andere kleur verdienen. Maar zilver is de realiteit en daar kan ik mee leven. Twee keer goud en een keer zilver is niet slecht als je drie keer op de Spelen hebt gestaan."

Ander leven

Toch besefte Van As dat Oranje de finale tegen Groot-Brittannië had moeten winnen. De ploeg van bondscoach Alyson Annan kreeg veel meer kansen dan de Britten, die na 3-3 in de reguliere speeltijd beter waren in de shoot-outs.

"We hebben waanzinnig goed gespeeld. Af en toe hebben we ze helemaal weggetikt. Er waren momenten in het veld dat ik dacht: hoe kan dit? Waarom maken we het niet af? Maar dat is sport en sport is soms klote."

"Maar nogmaals, daar wil ik nu niet te veel aan denken. Ik ben trots op mijn jaren bij Oranje. Het is tijd voor een ander leven, al wil ik daar nu nog niet aan denken. Ik ga eerst genieten hier in Rio. En daarna van alles wat er nog op ons afkomt in Nederland."

Video: Zilveren hockeydames gaan los na huldiging

Tip de redactie