Usain Bolt heeft zijn 'triple triple' voltooid. De Jamaicaan won in de nacht van vrijdag op zaterdag goud op de 4x100 meter sprint met Jamaica in 37,26.

Eerder in Rio de Janeiro was Bolt al de snelste op de 100 en 200 meter. Op de Spelen van Peking (2008) en Londen (2012) won Bolt driemaal goud op dezelfde afstanden.

Bolt is de eerste atleet die op drie achtereenvolgende Spelen drie gouden plakken wint. Hij heeft al meerdere malen gezegd niet deel te nemen aan de Spelen van 2020 in Tokio. Zondag wordt Bolt 30 jaar.

Bolt was de laatste loper voor Jamaica in de estafetterace. Hij kon met een kleine voorsprong aan zijn honderd meter beginnen en de zege kwam niet meer in gevaar. Japan pakte verrassend het zilver, vlak voor Canada. De VS eindigde als derde, maar werd gediskwalificeerd wegens een verkeerde wissel.

Het team van Jamaica bestond verder uit Yohan Blake, Nickel Ashmeade en Asafa Powell.

Bolt pakt negende medaille

Zegetocht

Bolt begon zijn zegetocht in Rio met winst op de 100 meter in 9,81. Daarna volgde de 200 meter in 19,78.

Met die tijden kwam hij niet in de buurt van zijn wereldrecords op beide afstanden, die hij in zijn topjaar 2009 vestigde. 'Lightning Bolt' liep toen de 100 meter in 9,58 en de 200 meter in 19,19.

Met zijn negende gouden medaille is Bolt niet uniek in de atletiek. De Finse hardlooplegende Paavo Nurmi presteerde dat in de jaren twintig van de vorige eeuw, en de vermaarde Amerikaanse sprinter annex verspringer Carl Lewis scoorde ook negen keer goud.

Bolt wil volgend jaar nog wel meedoen aan de WK atletiek in Londen. Zijn vierde wereldtitel op de 100 meter is dan zijn eerste doel. De Jamaicaan bezit al elf gouden WK-medailles.