De Nederlandse estafetteploeg op de 4x400 meter heeft zich ondanks een nationaal record niet kunnen plaatsen voor de olympische finale. Ook Susan Kuijken liep een pr, ze werd achtste op de 5 kilometer.

Namens Nederland kwamen Madiea Ghafoor (23), Lisanne de Witte (23), Nicky van Leuveren (26) en Laura de Witte (21) in actie. Eva Hovenkamp moest als reserve toekijken.

De Nederlandse ploeg liep in de nacht van vrijdag op zaterdag in Rio de Janeiro 3.26,98 waarmee ze zesde werden in de eerste heat. De beste drie uit elke heat en de twee tijdsnelsten plaatsen zich voor de finale van een dag later.

De Amerikaanse ploeg won de serie met overmacht en is de grote favoriet voor olympisch goud.

"We wilden als enige Nederlandse estafetteploeg de finale halen, dat is helaas net niet gelukt", zei Laura de Witte. "Maar we zijn nog jong, op naar Tokio in 2020."

Bitterzoet

''Dit geeft een heel dubbel gevoel'', mokte Ghafoor, die pas laat dit seizoen in vorm kwam. ''Je zou het bitterzoet kunnen noemen. Dat Nederlandse record is natuurlijk heel mooi, maar we kwamen hier voor een plaats in de olympische finale. Het is flink balen dat we het niet hebben gehaald. Maar de harde waarheid is, dat we niet hard genoeg hebben gelopen.''

Trots en teleurstelling vochten ook bij de andere drie loopsters om voorrang. ''Dit voelt echt heel raar aan'', verzuchtte Lisanne de Witte.

''We hebben echt een supergoede tijd gelopen. Niemand had van ons 3.26 verwacht. We dachten ook dat zo'n tijd voldoende zou zijn voor een finaleplaats. Maar nu is het ineens voorbij."

"Alles is in een waas voorbijgegaan. We gaan echter zeker door met elkaar, we weten dat we nog harder kunnen. Of we samen naar Tokio 2020 gaan? Zeker weten.''

De Nederlandse ploeg liep vorige maand tijdens de EK in Amsterdam ook al een Nederlands record in de series (3.29,18), met Hovenkamp toen in de plaats van Ghafoor. Het kwartet van Oranje eindigde in de EK-finale als zevende en mede op basis daarvan verdiende het estafetteteam een ticket voor Rio 2016.

Kuijken

Susan Kuijken eindigde als achtste op de 5 kilometer. De Nijmeegse atlete liep een persoonlijk record van 15.00.69.

Haar oude persoonlijke toptijd was 15.04,36 uit 2013. Het Nederlands record staat op naam van Lornah Kiplagat met een tijd van 14.56,43.

De winst ging naar de Keniaanse Vivian Cheruiyot. Haar landgenote Helen Obiri won zilver, voor Almax Ayana uit Kenia.

Kuijken sloeg een vreugdekreet toen ze hoorde dat ze achtste was geworden, maar baalde dat ze net niet onder de 15 minuten had gelopen.

"Mijn coach zei me dapper te lopen, maar niet dom. Ik heb goed gelopen, maar ik denk wel dat ik 14.50 moet kunnen halen. Maar je bent toch vermoeid aan het einde van dit toernooi."

Kuijken werd eerder in Rio veertiende op de 10 kilometer.

"Je kunt twee dingen doen, of proberen met de Afrikaanse toppers mee te lopen, of afwachten en op het einde toeslaan. Ik heb dat laatste gedaan."