Hockeysters verliezen finale en moeten genoegen nemen met zilver

De hockeysters zijn er vrijdagavond niet in geslaagd voor de derde keer op rij olympisch goud te pakken. In een spectaculaire finale (3-3) in Rio de Janeiro was Groot-Brittannië beter in de shoot-outs.

In 2008 (Peking) rekende Oranje af met China en in 2012 (Londen) was de ploeg te sterk voor Argentinië. Tegen Groot-Brittannië was Nederland ook sterker, maar dat werd niet in de score zichtbaar

Na een vroege 1-0 achterstand kwam Oranje via treffers van Kitty van Male en Maartje Paumen op een 2-1 voorsprong. Halverwege was het echter 2-2. Met haar tweede goal zette Van Male de 3-2 op het scorebord, waarna de Britten vlak voor tijd weer gelijk maakten.

In de shoot-outs ging het vervolgens hopeloos mis voor Oranje. Geen enkele Nederlandse wist te scoren, waardoor de ploeg van Alyson Annan genoegen moest nemen met zilver.

De plak van de hockeysters is het zesde zilver van Nederland op deze Spelen. In totaal staat ons land nu op achttien medailles en daar komt er zeker nog één bij (goud of zilver) omdat Noucka Fontijn zondag in de finale bij het boksen staat.

Strafbal

In de vierde olympische finale op rij (in 2004 in Athene werd verloren van Duitsland) hadden de hockeysters vrijdag al snel een uitgelezen kans om een grote stap te zetten richting goud. Na een overtreding op Laurien Leurink kreeg Nederland een strafbal, maar die werd gemist door Paumen. De Britse keepster Maddie Hinch redde fraai.

Prompt was het even later aan de andere kant wel raak. Sophie Bray schoot in kansrijke positie op keepster Joyce Sombroek, waarna Lily Owsley in de rebound Sombroek wel kansloos liet (1-0).

In het restant van het eerste kwart kreeg Paumen bij een strafcorner nog een goede mogelijkheid om haar misser goed te maken, maar opnieuw was Hinch bij de les.

Moeilijke hoek

Ondanks de achterstand was Nederland de betere ploeg en aan het begin van de tweede helft resulteerde dat ook in een goal. Het was Kitty van Male die opstoomde, Hinch omspeelde en de bal vanuit een moeilijke hoek fraai in het lege doel wist te krijgen (1-1).

Gezien het overwicht was het wachten op de volgende treffer van Oranje. Naomi van As schoot uit de draai op de lat en twee strafcorners leverden niets op. Bij een volgende strafcorner was het wel raak. Paumen ramde met een laag schot de frustratie van de eerdere missers weg en hielp Nederland zo aan een 2-1 voorsprong.

Voor de eerste keer in de finale moesten de fysiek sterke Britten komen en zowaar leverde dat meteen de gelijkmaker op. Crista Cullen maakte er 2-2 van waardoor Oranje weer opnieuw kon beginnen.

Variant

Ondertussen bleef de Britse keepster Hinch een sta in de weg voor Oranje. De eerste twee strafcorners in het derde kwart gingen er niet in. Bij de volgende koos Nederland daarom voor een variant met Caia van Maasakker, die de bal naar Van Male tikte en dat werkte wel. Met haar tweede doelpunt van de finale zette Van Male Oranje opnieuw op voorsprong (3-2).

De ploeg van bondscoach Alyson Annan bleek geleerd te hebben, want ditmaal hield Oranje de druk er vol op bij de voorsprong. Toch viel er in het derde kwart geen goal meer.

Beseffende dat er gescoord moest worden, durfde Groot-Brittannië in het laatste kwartier eindelijk weer aan aanvallen te denken. Ineens oogde Oranje kwetsbaar. Eerst wist Marloes Keetels de bal bij een strafcorner nog net voor de lijn tegen te houden, maar bij de volgende corner was het wel 3-3. Nicola White tikte enkele minuten voor tijd van dichtbij binnen.

De Britse goal was enorme tegenslag voor Nederland, dat gezien het spelbeeld recht had op veel meer dan een gelijke stand. Er volgde een slotoffensief, maar dat leverde geen treffers op waardoor net als in de halve finale tegen Duitsland shoot-outs de beslissing moesten brengen.

Shoot-outs

Sombroek pakte de eerste van Helen Richardson-Walsh en die drie die volgden (Willemijn Bos, de Britse Alex Danson en Ellen Hoog) scoorden ook niet. Bij de derde Britse poging maakte Sombroek een overtreding, waarna Richardson-Walsh moch aanleggen voor een strafbal en de eerste was die scoorde.

Na twee nieuwe missers van Nederland was het bijna gedaan. Hollie Webb kon Groot-Brittannië bij zijn vijfde shoot-out aan het goud helpen en zij maakte geen fout. Na twee keer goud bleef het daarom in Rio bij zilver voor de hockeysters.

Video: Zilveren hockeydames gaan los na huldiging

Lees meer over:
Tip de redactie