Woordje 'azul' werkt verlossend voor Fontijn

Nouchka Fontijn is op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro steeds blij en opgelucht als het woord 'azul' door de speakers klinkt.

De definitieve uitslag van de bokspartijen wordt altijd eerst in de taal van het gastland door de speaker verkondigd, om te beginnen met de kleur van de hoek waarin de winnaar staat.

Zowel in haar eerste partij woensdag tegen de Britse Savannah Marshall (2-0) als vrijdag in de halve finale tegen de Chinese Li Qian (2-1) bokste Fontijn vanuit de blauwe hoek.

''Laat het azul zijn, laat het azul zijn'', omschreef de Europees kampioene na afloop haar gedachten die vlak voor de bekendmaking van de uitslag door haar heen flitsten.

Alsjeblieft

''Ik weet inmiddels dat het hier blauw betekent. Alsjeblieft, alsjeblieft, azul, zei ik tegen mezelf. En ik hoorde azul! Geweldig, ik heb nu al zilver, maar het feit dat ik de olympische finale heb gehaald, doet me toch nog het meeste.''

Fontijn werd in haar eerste partij in Rio nog gehinderd door flinke nervositeit. ''Daar was nu geen sprake meer van. Ik voelde me goed, maar met mijn hoofd was ik er toch weer niet helemaal bij."

"Ik weet niet wat dat bij mij is. Ik wilde honderd procent scherp beginnen, maar toch lukte dat niet. De 'flow' bleef uit."

"Mede daardoor had ik geen flauw idee hoe ik er na vier ronden voorstond. Ik wist wel dat het na de afwachtende openingsfase steeds beter ging.''

Bokster Fontijn naar Olympische finale

Koninklijke familie

Nadat ze het verlossende woordje 'azul' had gehoord, zag de juichende Fontijn de ook al enthousiaste koninklijke familie op de tribune zitten en staan. ''Hé, wat leuk, dacht ik, zij zijn er ook! Des te beter dat ik heb gewonnen, zei ik tegen mezelf."

"Maar het is maar goed dat ik de koning en zijn gezin niet voor mijn partij heb gezien. Ik was er met mijn hoofd al niet helemaal bij en daardoor zou ik misschien nog meer van de wijs zijn geraakt."

"Van die dingen, hè, ik moet echt nog leren om me beter af te sluiten. Zondag dan maar, in de finale. Goud is nu wel heel dichtbij.''

Masterplan

Fontijn en haar vriend en trainer-coach Abdul Fkiri denken zondag een masterplan nodig te hebben om de torenhoge favoriet Claressa Shields te verslaan in de finale.

''Dat zit al lang in zijn hoofd'', verwees de Europees kampioene naar haar steun en toeverlaat. ''Ik ben een stuk langer dan zij, dus ik moet ervoor zorgen dat ik wel bij haar kan komen, maar zij niet bij mij.''

Fontijn verloor in mei met 3-0 van Shields in de WK-finale in Astana. Dat was hun eerste onderlinge duel. ''In die partij maakte ik wat foutjes, die ik zondag niet meer ga maken."

"Zij houdt van wat showwerk in de ring en laat daarbij haar dekking soms helemaal zakken. Daar ging ik toen op in waarna ik enkele klappen om mijn oren kreeg. Daar zal ik zondag beter op moeten inspelen.''

De 21-jarige Amerikaanse is tweevoudig wereldkampioene en olympisch titelhouder. ''Zij heeft zondag meer te verliezen dan ik'', merkte Fontijn droogjes op.

Lees meer over:
Tip de redactie