Van Gorkom acht zilveren medaille maximaal haalbare

BMX'er Jelle van Gorkom toonde zich dolgelukkig met zijn zilveren plak op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

De 25-jarige Van Gorkom eindigde vrijdag in een tijd van 35,306 verrassend op de tweede plek, bijna zeven tiende achter de Amerikaan Connor Fields. 

"Dit was het maximaal haalbare. Ik voelde me zo goed in de finale", zei de fietscrosser uit Lichtenvoorde, die de afgelopen jaren de nodige tegenslagen heeft gekend.

De Olympische Spelen van Londen (2012) liepen uit op een deceptie, omdat hij niet fit genoeg was. De tweevoudig Nederlands kampioen dacht na zijn uitschakeling in de kwartfinale zelfs aan stoppen. "Maar ik wist ook dat deze sport het mooiste is wat er is."

Van Gorkom: 'Huldiging maakt zilver nog mooier’

Tegenslag

Een paar maanden voor de Spelen in Londen lag Van Gorkom nog dagen in een kunstmatige coma, na een keiharde val in de Verenigde Staten.

Ook richting Rio kreeg hij te maken met de nodige blessures, bijvoorbeeld door een trainingsongeval waarbij hij een gebroken rib, twee gebroken sleutelbenen een een scheurtje in zijn milt opliep. "Ik heb ook de andere kant van de medaille gezien", sprak Van Gorkom vrijdag.

Eerder dit jaar moest hij ook de WK voortijdig met blessures beëindigen. Van Gorkom: "In de training ging het de afgelopen weken pas weer lekker, maar ik moest weten waar ik stond. Mijn tijd in de kwalificaties viel tegen, maar mijn ervaring hielp me de knop om te zetten."

De andere Nederlander, Niek Kimmann, eindigde in de finale in Rio de Janeiro op de zevende plaats. Bij de vrouwen greep Laura Smolders door een valpartij naast de medailles. 

Lees meer over:
Tip de redactie