De Amerikaanse zwemmer Ryan Lochte heeft excuses gemaakt voor het vernielen van een tankstation en de valse aangifte bij de Braziliaanse politie.

"Ik wil mijn verontschuldigingen aanbieden voor wat er afgelopen weekend is gebeurd", begint Lochte zijn verklaring op Twitter.

De 32-jarige Lochte richtte zondag samen met drie andere zwemmers vernielingen aan in een tankstation, waarop er een conflict ontstond met gewapende bewakers. Het Amerikaanse kwartet vertelde daarna aan de politie dat ze in een taxi beroofd waren door mensen die zich voordeden als agenten.

"Ik had voorzichtiger en eerlijker moeten zijn in de manier waarop ik de gebeurtenissen van die vroege morgen en mijn rol daarin beschreef", erkent Lochte. "Ik heb de aandacht weggehaald bij alle atleten die hun droom proberen te verwezenlijken op de Spelen."

Hoewel de twaalfvoudig olympisch medaillewinnaar door het stof gaat, zijn er naar zijn mening wel verzachtende omstandigheden voor zijn onverantwoordelijke gedrag. "Het is traumatisch om samen met vrienden in een vreemd land, waar je de taal niet spreekt, tegenover een vreemde te staan die een pistool op je richt en geld eist om je te laten gaan."

Verantwoordelijkheid

Dat neemt niet weg dat Lochte zich schaamt voor de gang van zaken. "Tegenover mijn teamgenoten, mijn fans, mijn concurrenten, mijn sponsors en de organisatoren van dit geweldige evenement."

"Ik ben ontzettend trots dat ik mijn land mag vertegenwoordigen op de Olympische Spelen en deze situatie had voorkomen kúnnen en móéten worden. Ik neem mijn verantwoordelijkheid voor deze gebeurtenis en heb een paar dure lessen geleerd."

Lochte, Jimmy Feigen, Gunnar Bentz en Jack Conger hebben na enig aandringen van de eigenaar van het tankstation de schade vergoed. Om het verlies van het geld te verklaren, verzonnen de Amerikanen de overval.

Bentz en Conger vlogen donderdagavond terug naar huis, drie dagen na Lochte. Feigen mag naar verwachting vrijdag Brazilië verlaten. Eerder bood het Amerikaanse olympisch comité (USOC) ook al excuses aan voor de gebeurtenissen in Rio de Janeiro.

Video: Amerikaanse zwemmers vastgelegd op beveiligingscamera