Paardensport

Springruiters missen podium in individuele wedstrijd

Springruiters Jeroen Dubbeldam en Maikel van der Vleuten zijn er vrijdag op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro niet in geslaagd een medaille te veroveren in de individuele wedstrijd.

Dubbeldam liet in beide rondes alle balken liggen, maar incasseerde wel een strafpunt vanwege tijdsoverschrijding. De olympisch kampioen van 2000 klokte 68,02 seconden, terwijl de limiet is gesteld op precies 68 tellen.

Dubbeldam wist na zijn rit al dat hij geen goud zou pakken. De Brit Nick Skelton (Big Star) was even daarvoor namelijk opnieuw zonder strafpunt gebleven. 

Toen daarna ook de Zwitserse titelverdediger Steve Guerdat (Nino des Buissonnets) en sjeik Ali al Thani uit Qatar (First Devision) op nul bleven staan, zakte Dubbeldam terug tot naast het podium. Skelton veroverde goud, de Zweed Peder Fredricson pakte zilver en het brons was voor de Canadees Eric Lamaze.

Van der Vleuten

Maikel van der Vleuten had in de finaleronde een wonder nodig om nog mee te kunnen doen om de medailles. De 28-jarige Nederlander kreeg in de eerste omloop al een puntenstraf door een balk om te stoten bij zijn laatste obstakel.

In de tweede omloop ging het weer mis voor Van Vleuten, die met zijn score ver terugzakte in het klassement. 

Ook Harrie Smolders plaatste zich met een puntenstraf voor de finale, maar hij besloot zich terug te trekken. De 36-jarige springruiter achtte zichzelf kansloos voor de medailles en wilde zijn twaalfjarige hengst Emerald sparen.

Lees meer over:
Tip de redactie