Usain Bolt heeft zichzelf donderdag (lokale tijd) na de 'dubbel' in Rio de Janeiro een legende genoemd. De Jamaicaanse atleet pakte na het goud op de 100 meter ook weer de olympische titel op de dubbele afstand. 

"Er is eigenlijk niets anders wat ik kan", zei Bolt. "Ik heb de wereld bewezen dat ik de beste ben en dat is waarvoor ik naar Rio ben gekomen."

"Ik heb hier jaren keihard voor gewerkt. Ik heb alles gegeven om de beste te zijn en om bij de allergrootsten te horen", zei Bolt.

Bolt had ingezet op een wereldrecord, maar kwam met een tijd van 19,78 niet in de buurt van het record dat hij met 19,19 in handen heeft.

''Ik wist al dat het moeilijk zou worden. Toen ik de bocht uit kwam zeiden mijn benen: luister we gaan niet sneller. Ik ben niet super blij, maar ik ben blij dat ik de gouden medaille heb gepakt.''

Ander niveau

Bolt, die zondag zijn 30e verjaardag viert, bevestigde andermaal dat hij bezig is aan zijn laatste Spelen. Vrijdag hoopt hij met het Jamaicaanse estafetteteam opnieuw goud te winnen, waarmee hij voor de derde Spelen op rij driemaal goud zou pakken.

Daarmee zou Bolt de derde atleet in de historie van de Olympische Spelen worden met negen goudan plakken na de Fin Paavo Nurmi in de jaren 20 en de Amerikaan Carl Lewis in de jaren 80 en 90.

"Ik heb de wereld laten zien dat je clean kan winnen, als je maar hard werkt. Ik heb de sport naar een ander niveau gebracht. Dankzij mij willen mensen naar de sport kijken op tv of in het stadion."

Bolt wil actief blijven in de atletiek, maar niet als trainer. "De toekomst van de sport ziet er goed uit. Jonge atleten zoals Christophe Lemaitre en Andre De Grasse die brons en zilver wonnen op de 200 meter hebben zich laten zien. Dat is mooi voor onze sport."