Bolt wint ook goud op olympische 200 meter, Martina mist nipt medaille

Usain Bolt heeft donderdagnacht ook zijn olympische titel op de 200 meter geprolongeerd. Churandy Martina kwam namens Nederland slechts één honderdste van een seconde tekort voor brons.

Bolt klokte 19,78 seconden in de finale in Rio de Janeiro. De concurrentie kwam niet echt in de buurt van de Jamaicaan, die eerder ook al de 100 meter won. Het zilver was een prooi voor de Canadees Andre de Grasse in 20,02.

Martina liep een sterke race en kwam heel dicht in de buurt van de medailles. De Nederlander liep 20,13 seconden, terwijl de nummers drie (Fransman Christophe Lemaitre) en vier (Adam Gemili uit Groot-Brittannië) beiden tot 20,12 kwamen.

Het was voor de 32-jarige Martina zijn derde olympische finale op rij op de 200 meter. Ook bij Peking 2008 (diskwalificatie na tweede plek) en Londen 2012 (vijfde) zat een medaille er niet in voor de goedlachse atleet.

Niet teleurgesteld

Martina treurde niet om zijn gemiste kans. "Ik wilde een medaille, ik ging er echt voor, maar helaas net niet gelukt", zei hij tegen de NOS. "Maar ja, het kon niet beter. Ik hoop dat ik niemand teleurgesteld heb. Ik wil positief blijven. Ik hou van iedereen."

Bolt komt op zijn laatste Olympische Spelen nog uit op de 4x100 meter. De 29-jarige superster mikt op die laatste afstand eveneens op goud. Daarmee zou hij zijn zogenoemde triple-triple voltooien. Zowel bij Peking 2008 als bij Londen 2012 won de legendarische atleet ook drie olympische titels (100, 200 en 4x100 meter).

Tip de redactie