De Amerikaanse zwemmer Jimmy Feigen betaalt 11.000 dollar, omgerekend ruim 9.700 euro, aan een Braziliaans goed doel. Op deze manier wil hij een einde maken aan de zaak die draait om vernielingen aan een tankstation en een valse aangifte door de zwemmers.

Zijn Braziliaanse advocaat heeft volgens ABC News overeenstemming over het voorstel bereikt met het Openbaar Ministerie in Rio de Janeiro. Justitie zal Feigen niet vervolgen als hij het geld betaalt.

Feigen maakt het geld over naar Reaction Institute, een goed doel dat arme kinderen laat sporten. De Amerikaan zou vrijdag zijn paspoort terugkrijgen zodra het geld is ontvangen. Daarna mag hij het land verlaten van de autoriteiten.

De vier zwemmers vertelden eerder deze week dat ze zondag beroofd waren in een taxi door mensen die zich voordeden als agenten. Ze zouden een valse aangifte hebben gedaan. 

Vernielingen

Camerabeelden van een tankstation lieten namelijk zien dat ze zondag zelf vernielingen aanrichtten en daarna een conflict kregen met de bewakers van het tankstation. 

De eigenaar van het benzinestation arriveerde daarna en vroeg de Amerikanen om te betalen voor de schade. Na een discussie hebben ze dat uiteindelijk gedaan, aldus de politie-medewerker.

De mannen verzonnen de overval om het verlies van het geld te verklaren. 

Excuses

Zwemmer Ryan Lochte, die ook betrokken was bij de zaak, heeft vrijdag op Twitter zijn excuses aangeboden voor zijn gedrag van afgelopen week. In een verklaring schrijft hij dat hij "niet voorzichtig en openhartig is geweest" over de gebeurtenissen en over zijn rol hierin.

De sporter noemt het "traumatisch om 's nachts in een ander land op straat te zijn en overvallen te worden". Ook zegt hij de consequenties van zijn gedrag te accepteren.

Vlucht

De Amerikaanse zwemmers Gunnar Bentz en Jack Conger vlogen donderdagavond al terug naar huis. Zij mochten van de Braziliaanse politie het land verlaten. Lochte, de vierde zwemmer die bij de zaak betrokken was, keerde maandag al terug naar de VS.

Het Amerikaans olympisch comité (USOC) kreeg veel kritiek en heeft gemeld dat de vier zwemmers zich in hun ogen onacceptabel hebben gedragen. De organisatie heeft excuses aangeboden aan de hele Braziliaanse bevolking.

Video: Amerikaanse zwemmers vastgelegd op beveiligingscamera