De handbalsters zijn er donderdag niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van de Olympische Spelen. In de halve eindstrijd was Frankrijk met 24-23 te sterk.

Lois Abbingh leek Oranje in de slotseconden nog aan de gelijkmaker te helpen, maar haar bal eindigde tegen de binnenkant van de paal.

In de poulefase wonnen de Fransen ook al met 18-14 van Oranje, dat donderdag goed begon in de Future Arena in Rio de Janeiro. Bij rust was het echter 17-13 voor Frankrijk. In de tweede helft kwam Nederland heel dichtbij en werd het een ware thriller. Maar dat was net niet genoeg voor een plek in de finale.

Voor Nederland rest zaterdag de strijd om het brons en daarin is regerend wereldkampioen Noorwegen de tegenstander. De Noren wonnen afgelopen jaar de WK-finale nog tegen Nederland.

Een bronzen medaille winnen wordt dus een zware opgave voor het debuterende Oranje, dat het olympisch toernooi op die manier nog wel de gewenste glans kan geven.

Van der Heijden

Tegen de Fransen opende Oranje donderdag sterk en nam het mede dankzij twee doelpunten van Martine Smeets een 5-3 voorsprong. Het lukte de ploeg van bondscoach Henk Groener echter niet het hoge niveau vast te houden, waardoor de fysiek sterke en lange Françaises het initiatief konden overnemen.

Bijna halverwege de eerste helft keek Nederland tegen een 9-6 achterstand aan, maar vooral via Nycke Groot en Laura van der Heijden was het niet veel later 11-11. In het laatste deel voor rust nam Frankrijk weer een voorsprong en liep het uit naar 17-13.

Aan het begin van de tweede helft drong Nederland aan in de hoop de wedstrijd te doen kantelen. Aanvankelijk hield Frankrijk verdedigend goed stand, maar met nog twintig minuten te gaan was de marge wel iets kleiner (19-17). Vijf minuten later stond het na een treffer van Lois Abbingh nog maar 22-21 voor de Fransen.

Video: Holland Heineken House leeft intens mee met handbalsters

Paal

Het Nederlandse publiek in de bijna uitverkochte hal moedigde de ploeg aan en bijna was het gelijk. Ailly Luciano raakte de paal, waarna de Franse keepster Laura Glauser zich meer en meer ontpopte tot uitblinker.

Het bleef spannend. Drie minuten voor tijd bedroeg de Franse voorsprong nog altijd maar een treffer (24-23). Een inzet van Angela Malestein kon via de kluts net voor de lijn gepakt worden door Glauser.

Ondertussen werd het duel steeds harder. Gnonsiane Nilombla moest na een harde overtreding zitten. In de laatste seconden raakte Abbingh ook nog de paal, waarna de Franse zege definitief binnen was en Nederland moet strijden om brons.