BMX

Van Gorkom, Kimmann en Van Gendt naar halve finales BMX

Jelle van Gorkom, Niek Kimmann en Twan van Gendt hebben zich donderdag bij de Olympische Spelen gekwalificeerd voor de halve finales van het BMX-toernooi. 

Kimmann, die in dezelfde heat als Van Gorkom reed, plaatste zich voor de volgende ronde ondanks een val in de tweede run na een botsing met Joris Daudet. Kimmann kwam lopend met zijn kapotte fiets in de hand over de finish.

De val kostte regerend wereldkampioen Daudet de kans op olympisch succes. De Fransman moest opgeven met een polsblessure.

Kimmann, wereldkampioen van 2015, slaagde er in de derde run alsnog in zich te plaatsen voor de halve finale. Van Gorkom verzekerde zich in de tweede run al zo goed als zeker voor de halve eindstrijd en hoefde in zijn laatste race alleen te finishen. 

Van Gendt

Van Gendt, die uitkwam in een andere groep, kwam ten val in zijn eerste run. De schade viel mee en hij bereikte op de fiets als zesde de finish.

Twee daaropvolgende tweede plaatsen brachten hem ook naar de laatste zestien, die vrijdag in twee startgroepen gaan strijden om de acht finaleplaatsen. 

Van Gorkom rijdt in de eerste heat. Kimmann en Van Gendt treffen elkaar in de andere heat. Alleen de Amerikanen hebben ook drie fietscrossers bij de laatste zestien.

Tip de redactie