Zeilen

Zeilduo Zegers/Van Veen grijpt naast medaille in 470-klasse

Zeilsters Afrodite Zegers en Anneloes van Veen hebben donderdag het olympische podium in de 470-klasse net gemist.

Het Nederlandse duo finishte in de medalrace keurig als tweede achter de Sloveensen Tina Mrak en Veronika Macarol, maar de concurrentes voor het zilver en brons bleven te dicht in de buurt.

Zegers en Van Veen, die in Rio debuteerden op de Olympische Spelen, eindigden in het algemeen klassement uiteindelijk als vierde. 

Het goud was al vergeven aan Hanna Mills en Saska Clark uit Groot-Brittannië. Het duo Jo Aleh/Polly Powrie (Nieuw-Zeeland) pakte zilver, het brons was voor Camille Lecointre en Hélène Defrance uit Frankrijk.

Ritme

Stuurvrouw Zegers en haar teamgenote Van Veen hadden een aarzelende start in de baai van Guanabara. ''Als debutanten keken we nogal tegen de Olympische Spelen op'', verklaarde Zegers.

''Het heeft even geduurd voordat we hier in ons eigen ritme kwamen. We lieten op de eerste dagen wel goede dingen zien, maar we konden het niet afmaken.''

De rustdag op maandag na zeven races, met de negende plaats voor het Nederlandse duo, kwam op het juiste moment. ''Toen hebben we samen de knop omgezet'', vertelde Van Veen. "We hebben nieuwe doelen gesteld, die puur alleen met het zeilen te maken hadden. We wilden niet meer naar ons klassement kijken. Dat pakte goed uit."

Inhaalslag

Van Veen en Zegers maakten dinsdag nog een inhaalslag in het klassement. "Dat komt doordat we snel en tactisch slim zeilden. We kregen voor de medalrace alsnog uitzicht het podium.''

Zegers en Van Veen, die sinds 2013 samen optrekken in het zeilcircuit en EK-zilver eerder dit jaar als grootste succes vierden, waren woensdag al helemaal klaar voor de finale.

Na een lange middag dobberen in de hitte moest de organisatie de medalrace echter annuleren en verschuiven naar donderdag.

Bekkering/Duetz

Annemiek Bekkering en Annette Duetz zijn op de slotdag van het olympisch zeiltoernooi nog iets opgeschoven in de eindrangschikking van de 49er FX.

Het Nederlandse duo, dat geen zicht meer had op een podiumplek, finishte donderdag in de medalrace als zesde. Daardoor werden ze overall zevende.

De Braziliaanse favorieten Martine Grael en Kahena Kunze veroverden tot groot enthousiasme van hun fans de titel. Ze wonnen de beslissende wedstrijd vóór hun Nieuw-Zeelandse rivalen Alex Maloney en Molly Meech. Het brons was voor het Deense koppel Jena Hansen/Katja Steen Salskov-Iversen.

Tip de redactie