De Nederlandse hockeyers zijn er donderdag bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro niet in geslaagd brons te veroveren. Duitsland was in de strijd om de derde plaats na shoot-outs (4-3) te sterk, nadat de wedstrijd in de reguliere speeltijd in 1-1 was geëindigd. 

Eerder verloor Oranje in de halve eindstrijd pijnlijk van België (3-1). In de kwartfinale rekende de ploeg van bondscoach Max Caldas nog op overtuigende wijze (4-0) af met wereldkampioen Australië.

Nederland pakte vier jaar geleden bij de Spelen in Londen zilver. Ook daar werd in de finale verloren van Duitsland, dat in Brazilië dus genoegen moest nemen met de bronzen medaille.

België gaat donderdagavond vanaf 22.00 uur met Argentinië strijden om de olympische titel.

Strafcorners

Oranje moest het in de groepsfase ook al opnemen tegen Duitsland en liet zich toen in met name het eerste kwart overklassen. Nederland slaagde er toen niet in om een snelle 2-0 achterstand ongedaan te maken en ging met 2-1 onderuit.

Oranje kwam ook donderdag al in de eerste helft (0-0) een paar keer goed weg. Het betere Duitsland liet onder meer vier strafcorners liggen.

Dankzij een prachtige individuele actie van Jorrit Croon, die vorige week in Rio zijn achttiende verjaardag vierde, kwam Oranje in de 35e minuut op voorsprong (1-0).

Zeven minuten later maakte de ongehinderde Mats Grambusch gelijk (1-1). Beide ploegen misten daarna nog een aantal kansen en strafcorners. In de shoot-outs misten Billy Bakker en Sander de Wijn namens Nederland.

Video: Holland Heineken House reageert teleurgesteld op verlies hockeymannen