De Amerikaanse zwemmer Ryan Lochte heeft volgens de Braziliaanse politie verzonnen dat hij en drie andere zwemmers het slachtoffer zijn geworden van een gewapende overval in Rio de Janeiro.

Een anonieme medewerker van de politie heeft dat donderdag gezegd tegen persbureau AP, nadat er steeds meer twijfels ontstonden over de verklaring van de zwemmer.

Lochte zou samen met Jack Conger, Gunnar Bentz en Jimmy Feigen in de vroege zondagochtend gestopt zijn bij een benzinepomp in een voorstad van Rio. 

Één van de zwemmers probeerde daar de deur van de wc te openen. Toen dat niet lukte, hebben de zwemmers volgens de medewerker de deur open gebroken. 

Een gewapende beveiligingsmedewerker confronteerde de zwemmers vervolgens met de kapotte deur. Hij zou zijn wapen niet op de zwemmers gericht hebben. De eigenaar van het benzinestation arriveerde daarna en vroeg de Amerikanen om te betalen voor de schade. Na een discussie hebben ze dat uiteindelijk gedaan, aldus de politie-medewerker.

Video: Amerikaanse zwemmers vastgelegd op beveiligingscamera

Amerikaanse zwemmers vastgelegd op beveiligingscamera
Amerikaanse zwemmers vastgelegd op beveiligingscamera

Medewerking

Tegenover diverse media hebben Lochte, Conger en Bentz daarna verklaard overvallen te zijn door iemand die eruitzag als een gewapende politieagent.

Het Amerikaans olympisch comité (USOC) wilde geen commentaar geven op het verhaal. Wel zei het comité dat de drie zwemmers die nog in Brazilië zijn omdat ze het land niet uit mochten, de politie zullen helpen bij het onderzoek. Lochte, vloog maandag al terug naar huis.

De organisatie van de Spelen vergoelijkte de affaire. ''Die jongens wilden lol hebben, na hun land zo goed mogelijk te hebben vertegenwoordigd'', zei woordvoerder Mario Andrada. ''Ze hebben onder enorme druk moeten presteren. Laat ze dan even. Soms doe je iets dat je later betreurt. Ze hadden plezier en maakten een fout Het leven gaat door.''

Video: Woordvoerder Mario Andrada: 'Ze wilden alleen lol hebben'

Mario Andrada: 'Ze wilden alleen lol hebben'
Mario Andrada: 'Ze wilden alleen lol hebben'