Dafne Schippers zei donderdag na afloop van de eerste serie op de 4x100 meter estafette bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro dat het haar schuld was dat Nederland uitgeschakeld werd.

Schippers ging naar eigen zeggen te vroeg weg bij de wissel met de startloopster Jamile Samuel.

"Het was echt mijn schuld. Ik dacht dat Jamile op me afkwam, maar het was iemand anders. Ik ging dus te vroeg. Toen moest ik weer stoppen, om vervolgens weer aan te zetten toen Jamile er wel aankwam", zei de 24-jarige Utrechtse tegenover de NOS.

Samuel (24) wist dat het na die moeizame wissel lastig ging worden om bij de beste drie te eindigen.

"Ik schrok wel toen ze opeens wegging, maar dat kan gebeuren. Het is wel jammer dat het nu gebeurt op de Spelen. Als Dafne al achter ligt, wordt het lastig voor die andere twee om die achterstand nog goed te maken in dit sterke veld met Jamaica en Groot-Brittannië.”

De Oranje-ploeg liep in de vertrouwde opstelling in het olympisch stadion. Samuel werd gevolgd door Schippers, Tessa van Schagen en Naomi Sedney. Dit kwartet won vorige maand in Amsterdam de Europese titel in een Nederlands record (42,04). Nu kwamen ze niet verder dan de tiende plaats in de series.

Niet geslapen

Schippers liep woensdagavond laat nog de finale van de 200 meter, waar ze tot haar eigen teleurstelling tweede werd achter de Jamaicaanse Elaine Thompson.

"Ik heb vannacht niet geslapen. Alles kwam nog een keer langs. Mischien dat ik daardoor nog niet honderd procent fit was. Ik moet hier gewoon goed over na gaan denken. Het is nog steeds wel een beetje dubbel.”