Nederlandse estafetteploegen uitgeschakeld in series 4x100 meter

De Nederlandse estafetteploegen hebben zich donderdag bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro niet weten te plaatsen voor de finale op de 4x100 meter.

Bij de vrouwen eindigde Nederland met een tijd van 42,88 als zesde in zijn serie, achter Jamaica (41,79), Groot-Brittannië (41,93), Oekraïne (42,49), Canada (42,70) en China (42,70). De beste drie van beide series en de twee snelste verliezers plaatsten zich voor de eindstrijd.

De Oranje-ploeg liep in de vertrouwde opstelling in het olympisch stadion. Jamile Samuel was de startloopster en zij werd gevolgd door Dafne Schippers, Tessa van Schagen en Naomi Sedney. Dit kwartet won vorige maand in Amsterdam de Europese titel in een Nederlands record (42,04).

Schippers kwam zo amper twaalf uur na haar zilveren medaille op de 200 meter alweer in actie in Rio. De Utrechtse startte te vroeg, waardoor haar wissel met Samuel niet goed ging. Vervolgens liep Nederland achter de feiten aan. "Ik neem de schuld deze keer op me", zei Schippers direct na de race tegen de NOS.

Overall zette Nederland de negende tijd neer.

Amerika

Ttelverdediger Amerika wist zich in eerste instantie niet te kwalificeren voor de finale, omdat de wissel tussen Allyson Felix en English Gardner volledig de mist in ging.

De VS diende echter een protest in omdat Felix tijdens de wissel uit balans zou zijn gebracht door de Braziliaanse Kauiza Venancio.

De internationale atletiekfederatie IAAF gaf de Amerikanen gelijk, waardoor de vrouwen donderdag voor het avondprogramma nog een keer mogen lopen. Ze moeten de achtste tijd van China (42,70) verbeteren om de eindstrijd te bereiken.

Vier jaar geleden in Londen ging het goud naar de VS in een wereldrecord dat nu nog steeds staat (40,82). Nederland - met Schippers, Samuel, Eva Lubbers en Kadene Vassell - eindigde toen als zesde in 42,70.

Mannen

Bij de mannen kwamen Solomon Bockarie, Hensley Paulina, 400 meter-loper Liemarvin Bonevacia en Giovanni Codrington in 38,53 als achtste en laatste over de streep.

Churandy Martina werd gespaard met het oog op de finale van de 200 meter, die in de nacht van donderdag op vrijdag plaatsvindt.

Martina en Codrington finishten vier jaar geleden in Londen samen met Brian Mariano en Patrick van Luijk als zesde in de olympische finale.

Titelverdediger Jamaica liep nog zonder Usain Bolt, die ook uit zal komen in de 200 meter-finale. Hij hoopt deze Spelen af te sluiten met drie keer goud, waardoor hij voor zijn carrière op negen olympische titels zou staan. Zijn landgenoten plaatsten zich met een tweede plaats in de heats van Nederland voor de eindstrijd. Amerika (37,65) was het snelst in de series.

De finales van de 4x100 meter zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag.

Tip de redactie