Pieter van den Hoogenband doet in zijn column in De Telegraaf donderdag een dringend beroep op de voorzitter en directeur van de zwembond KNZB om op te stappen. 

De drievoudig olympisch kampioen maakt zich na het tegenvallende optreden van de zwemmers bij de Spelen in Rio zorgen over de toekomst.

''Beste Erik van Heijningen en Jan Kossen, jullie hebben nu respectievelijk zestien en elf jaar op het pluche gezeten. Doe wat goed is voor de sport. Doe het voor de zwemmers voordat het te laat is'', aldus Van den Hoogenband in zijn column.

Van den Hoogenband wil dat de KNZB de zwemmers in de nabije toekomst vooropzet en hoopt dat zij dan hun eigen keuzes kunnen en mogen maken.

Ook hoopt hij dat er een nieuwe technisch directeur komt die in dienst staat van de sport en dat de huidige bestuurders plaatsmaken voor een nieuwe generatie die ''bevlogen, vindingrijk en ambitieus'' is.

In maart verklaarde Van den Hoogenband nog zelf de rol als technisch directeur te ambiëren. Enkele weken voor het begin van de Spelen in Rio stapte Joop Alberda op als technisch directeur. Hans van Goor, bestuurslid van de KNZB, volgde Alberda op.

Nederland stelde zwaar teleur in Rio de Janeiro bij het langebaanzwemmen, waar geen enkele medaille werd gewonnen. Bij het openwaterzwemmen was er wel tweemaal goud voor Sharon van Rouwendaal en Ferry Weertman.