Coach Bennema vindt dat Thompson 'gewoon beter' was dan Schippers

Coach Bart Bennema vindt dat Elaine Thompson de terechte winnaar is van de olympische 200 meter, ondanks dat zijn pupil Dafne Schippers door blessureleed geen goede voorbereidingsweek kende.  

"Dafne startte goed, maar haar tweede deel van de bocht was minder", analyseert Bennema de race waarin Schippers een tijd liep van 21,88. Thompson was een tiende sneller.

"Thompson liep wel een fantastische bocht. Dat was echt klasse. Het is daarom heel simpel: er was er gewoon eentje beter."

Schippers wees kort na de race naar haar liesblessure, die ze een week geleden opliep en waardoor het zelfs even onzeker was of ze wel kon startten in Rio de Janeiro. Sindsdien zou ze de vorm kwijt zijn.

"Ze heeft nu geen last meer van die lies", vertelt Bennema. "Maar er is wel dagen aan haar lijf gesleuteld. Dat kost energie, maar in hoeverre dat heeft meegespeeld is moeilijk te zeggen. Het is in ieder geval duidelijk dat Thompson in topvorm was en ook beter."

Verdikkeme

Toch is er ook bij Bennema teleurstelling. "Ik denk nu: verdikkeme, we kwamen hier voor goud en het is zilver geworden. Maar als je ziet hoe de afgelopen week verlopen is dan mag ik tevreden zijn."

"Dit is bovendien mijn eerste olympische medaille als coach, al moet dat nog wel even landen. Ik kan me ook goed voorstellen dat Dafne na de finish met haar spikes gooide. De emoties zaten hoog, maar die zijn er nu uit bij haar. Dat moet ook want ze moet snel weer aan de bak."

Bennema doelt daarmee op de series van de 4x100 meter die donderdag op het programma staan voor de Nederlandse estafetteploeg. "Het is voor Dafne geen optie om die over te slaan, want dan lopen ze waarschijnlijk geen finale."

De coach verwacht dat de 24-jarige Schippers fit aan de start zal staan, ondanks dat ze zich op de finish van de 200 meter naar voren liet vallen.

"Het is niet lekker om over de baan te glijden. Dafne's arm is nu wat gevoelig, maar er is niets kapot. In principe staat ze in de series gewoon op de baan."

Tip de redactie