Dafne Schippers heeft zilver veroverd op de olympische 200 meter in Rio de Janeiro. De 24-jarige Utrechtse moest in de nacht van woensdag op donderdag alleen Elaine Thompson voor zich dulden in de finale.

De Jamaicaanse won in 21,78 seconden, wereldkampioene Schippers snelde als tweede over de finish in in 21,88. Het brons ging naar de Amerikaanse Tori Bowie.

Schippers ging voor goud en was zeer teleurgesteld direct na afloop. "Ik baal hier enorm van. Ik kwam hier om goud te halen en dat heb ik niet gedaan", zei ze tegen de NOS. "Ik kan hier niet van genieten. Verschrikkelijk."

Hoewel de onvrede bij Schippers blijft, nuanceerde ze haar woorden later en zei ze enigszins blij te zijn met haar zilveren medaille. 

Het is wel de eerste Nederlandse atletiekmedaille in 24 jaar. Ellen van Langen won in 1992 goud op de 800 meter. Schippers is de derde Nederlandse vrouw ooit met een olympische medaille op de 200 meter, na Fanny Blankers-Koen (1948) en Puck Brouwer (1952).

Door het zilver van Schippers staat Nederland deze Spelen op vijftien medailles (acht keer goud, vier keer zilver en drie keer brons).

Liesblessure

De pupil van coach Bart Bennema was zaterdag op de 100 meter nog buiten de medailles gevallen, mede door een opspelende liesblessure. Schippers eindigde als vijfde op het koninginnennummer.

De Utrechtse kwam op de 200 meter vanuit baan vier met enige achterstand op Thompson de bocht uit. Ze wist de afstand op de Jamaicaanse met de van haar bekende lange passen wel iets te verkleinen, maar ze kon niet naast Thompson komen.

Schippers probeerde het nog wel met een uiterste krachtsinspanning, maar dat leverde na de finish alleen een valpartij op.

Rollen omgedraaid

Vorig jaar waren de rollen omgedraaid bij de WK in Peking. Toen pakte Schippers het goud in 21,63 en moest Thompson genoegen nemen met zilver (21,66). De Jamaicaanse vierde woensdag in Rio haar tweede olympische titel.

De 24-jarige sprintster had zaterdag ook al het goud gepakt op de 100 meter.

Bekijk de medaillespiegel van de Spelen in Rio

Video: Nederlandse fans teleurgesteld na zilver Schippers