Martina voor derde keer op rij naar finale 200 meter

Churandy Martina is er woensdagavond (lokale tijd) voor de derde keer op rij in geslaagd zich te plaatsen voor de olympische finale op de 200 meter.

De 32-jarige Nederlander liep in de halve finale in Estadio Olimpico in Rio de Janeiro de tweede tijd in zijn heat: 20,10. Zaterdag presteerde Martina nog teleurstellend op de 100 meter. Hij werd op die afstand in de series uitgeschakeld.

In 2012 (Londen) en 2008 (Peking) wist Martina de finale te halen op beide sprintafstanden. Acht jaar geleden finishte hij zelfs als tweede op de 200 meter, maar werd hij vervolgens gediskwalificeerd omdat hij buiten zijn baan stapte.

De tijd van Martina was de achtste tijd in de halve finale. Usain Bolt, die jaagt op zijn achtste olympische titel, was de snelste in 19,78. Dat is de op twee na snelste tijd dit jaar op de 200 meter. De 29-jarige Jamaicaan hield aan het eind van zijn race zelfs iets in, waardoor de Canadees Andre De Grasse (19,80) hem nog bijna passeerde.

Martina naar finale 200 meter

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Stroef

Martina was er trots op dat hij voor de derde keer op rij in de olympische finale staat. "De start was een beetje stroef, maar daarna heb ik gedaan wat ik moest doen", zei hij bij de NOS.

"Ik heb me niet druk gemaakt of ik de finale wel zou halen. Als ik start, start ik om de finale te halen, ook als dat op papier onmogelijk is. Morgen kan alles gebeuren."

De vijf andere finalisten zijn de Amerikaan Lashawn Merrit 19,94, de Fransman Christophe Lemaitre 20,01, de Panamees Edward Alonso (20,07), de Brit Adam Gemili (20,08) en de Turk Ramil Guliyev (20,09).

De finale van de 200 meter wordt in de nacht van donderdag op vrijdag (Nederlandse tijd) gelopen.

Lees meer over:
Tip de redactie