Ook Braun haakt geblesseerd af op tienkamp

Pieter Braun is woensdag in navolging van Eelco Sintnicolaas geblesseerd afgehaakt op de tienkamp bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

De 23-jarige Braun staakte de strijd bij het hoogspringen, het vierde onderdeel. Hij was vlak daarvoor over 1,95 meter gegaan. 

De atleet uit Terheijden kreeg al bij het tweede onderdeel, het verspringen, last van zijn lies. Hij kon nog wel kogelstoten, maar de pijn werd steeds erger. "Ik kon niet eens meer pijnvrij dribbelen", zei hij tegen de NOS.

"Ik ben na het kogelstoten een paar uur gaan slapen, daar was tijd voor. Maar het verbeterde niet. De fysio heeft er alles aan gedaan, want ik wilde niet opgeven. Maar na die sprong over 1,95 ging het echt niet meer. Het voelde alsof mijn lies op knappen stond."

Eerder op de dag moest Sintnicolaas al na één onderdeel de strijd staken. De atleet startte vanwege een bovenbeenblessure niet meer bij het verspringen.

Braun en Sintnicolaas waren de enige Nederlandse atleten die meededen aan de tienkamp in Rio.

Debuut 

Braun, Europees kampioen bij de junioren van 2015, kwam bij zijn olympische debuut in het eerste onderdeel tot een tijd van 11,03 op de 100 meter, vlak boven zijn persoonlijk record en goed voor de 21e plaats.

Bij het verspringen werd de Brabander zesde met een persoonlijk record van 7,55 meter. In het kogelstoten kwam Braun tot 13,90 meter en bij het hoogspringen tot 1,95 meter. Hij start echter niet meer op de resterende onderdelen.

Braun was desondanks tevreden over zijn optreden. "De 100 meter in 11,03 was gewoon goed. Met verspringen had ik met 7,55 meter een kleine verbetering van mijn persoonlijk record. Toen stond ik er heel goed voor, maar het kogelstoten was met 13,90 meter helaas wat minder. Ik raakte ‘m net niet goed genoeg."

Topfavoriet en titelverdediger Ashton Eaton uit de VS staat na vijf onderdelen aan de leiding. Hij won de 400 meter en heeft nu 4621 punten. De Duitser Kai Kazmirek volgt met 4500 punten, de Canadees Damian Warner is derde met 4489 punten.

Donderdag worden de andere vijf onderdelen afgewerkt.

Lees meer over:
Tip de redactie