Smulders als derde naar halve finale BMX, Van Gendt zesde bij mannen

Laura Smulders heeft in de eerste BMX-race op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro de derde tijd genoteerd.

In het Centro de Olimpico de BMX zette Smulders, die op de Spelen in Londen (2012) het brons won, tijdens de kwalificaties een tijd neer van 35,114 seconden.

Daarmee gaf de voormalig wereldkampioene een halve seconde toe op de snelste vrouw, de regerend olympische kampioene Mariana Pajon uit Colombia.

De andere Nederlandse, Merle van Benthem, reed naar een negende tijd. Zij liet een tijd van 35,644 seconden noteren. De vrouwen plaatsten zich daarmee voor de halve finale, die op vrijdag wordt afgewerkt.

Mannen

Bij de mannen zette Twan van Gendt met een race van 34,933 seconden de zesde tijd neer. De 20-jarige Niek Kimmann, die wordt gezien als kanshebber voor een medaille, stelde op weg naar de kwartfinale teleur met een achtste plaats (35,070).

Jelle van Gorkom werd zeventiende in een tijd van 35,413. De Fransman Joris Daudet, de huidige wereldkampioen, zette de snelste tijd neer: 34,617.

Bij de mannen staat de kwartfinale op donderdag gepland. Kimmann en Van Gorkom zijn dan ingedeeld bij Daudet. Van Gendt neemt het op tegen onder anderen Sam Willoughby.

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht

Tip de redactie