De Nederlandse hockeysters mogen vrijdag een poging wagen om de olympische titel te prolongeren. Woensdag werd Duitsland na een shoot-out opzijgezet in de halve finale.

Na de reguliere speeltijd stond het 1-1 in Rio de Janeiro. In de zenuwslopende shoot-out werd het mede dankzij doelvrouw Joyce Sombroek 4-3 in het voordeel van Nederland, dat de laatste twee edities van het olympische hockeytoernooi won.

Oranje keek al vroeg tegen een achterstand aan. Lisa Schütze kon na elf minuten spelen eenvoudig binnentikken toen de bal na een strafcorner van Julia Müller via Sombroek voor haar stick belandde.

Vlak na de start van het tweede kwart kwam Nederland al weer op gelijke hoogte met de oosterburen. Aanvoerster Maartje Paumen pushte een strafcorner overtuigend binnen en zette zo de 1-1 op het scorebord.

De titelverdedigsters hadden daarna meerdere kansen om nog voor de rust de leiding te nemen, maar Naomi van As, Lidewij Welten, Kitty van Male en Paumen slaagden er niet in om de Duitse doelverdedigster te passeren.

Video: Holland Heineken House juicht voor hockeydames

Shoot-out

Ook direct na de hervatting was de Nederlandse ploeg van bondscoach Alyson Annan de bovenliggende partij, maar tot treffers leidde dat niet. Pogingen van Paumen en Carlien Dirkse van den Heuvel strandden.

In het vierde en laatste kwart wist Oranje de stugge Duitse ploeg slechts twee keer echt op de proef te stellen. Een rake inzet van Ellen Hoog was te hoog ingeschoten en ook Welten kon niets meer aan de 1-1 stand veranderen. Daardoor moest een shoot-out de beslissing brengen in de Braziliaanse hitte.

Ondanks missers van Hoog, Marloes Keetels en Kelly Jonker bleef Nederland in de race, omdat ook de Duitsers verre van foutloos waren in de één-op-één. Hoog faalde niet bij de beslissende zevende beurt voor Oranje, waarvoor ook Willemijn Bos (twee keer) en Margot van Geffen scoorden. Sombroek voorkwam met fraaie reflexen liefst vier Duitse treffers.

Groot-Brittannië

Vrijdag volgt de finale voor de Nederlandse ploeg. Daarin is Groot-Brittannië de tegenstander. De Britten ontdeden zich in de halve eindstrijd met 3-0 van Nieuw-Zeeland.

Het team van bondscoach Craig Keegan won tot en met de halve finale alle wedstrijden in Rio. Alexandra Danson nam tegen Nieuw-Zeeland de eerste en de derde goal voor haar rekening. Helen Richardson-Walsh, volgend seizoen actief voor Bloemendaal, scoorde de tweede.

Het Britse team kwam zes keer uit op de Olympische Spelen en haalde twee keer brons: in 1992 in Barcelona en in 2012 in Londen.

Vier jaar geleden was Oranje in Londen in de finale met 2-0 te sterk voor Argentinië.

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht