Geen medaille voor springruiters in landenwedstrijd

De Nederlandse springruiters hebben woensdag bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro naast een medaille gegrepen in de landenwedstrijd.

Jeroen Dubbeldam (Zenith), Maikel van der Vleuten (Verdi) en Harrie Smolders (Emerald) kwamen samen tot achttien strafpunten in de tweede en laatste ronde van de landenwedstrijd.

Dubbeldam pakte vijf strafpunten, Van der Vleuten één en Smolders liefst twaalf. Nederland eindigde daardoor samen met Zweden op de gedeelde zevende en laatste plaats.

De olympische titel ging na 1976 voor de tweede keer naar Frankrijk (drie strafpunten). De Verenigde Staten (vijf strafpunten) pakten zilver.

Het brons ging uiteindelijk naar Duitsland. In een jump-off was Duitsland met driemaal foutloos sterker dan de Canadezen, die acht strafpunten haalden.

Wereldkampioen

Nederland trad slechts aan met drie ruiters omdat Jur Vrieling met Zirocco Blue niet meer in actie kwam. Daardoor miste het team een schrapresultaat.

Vrieling kende een olympisch toernooi vol pech. Zijn paard weigerde bij zijn eerste individuele optreden tot twee keer toe, waardoor hij uit de wedstrijd werd genomen. Zirocco werd, na overleg met bondscoach Rob Ehrens, woensdag niet meer ingezet.

Nederland is de regerend wereldkampioen op dit onderdeel. Vier jaar geleden in Londen was er olympisch zilver voor de Oranje-ploeg. Toen deden Marc Houtzager en Gerco Schröder mee in plaats van Dubbeldam en Smolders.

De Oranje-ploeg was in Rio zonder fouten aan de tweede dag van de landenwedstrijd begonnen, net als de teams van de Verenigde Staten, Duitsland en Brazilië. Frankrijk ging de laatste dag in met één strafpunt.

"Winst en verlies zitten in deze sport heel dicht bij elkaar", relativeerde bondscoach Rob Ehrens het tegenvallende resultaat. "We moeten hiervan leren en het nu een plaats geven. Vrijdag wacht de individuele wedstrijd waarin we drie kansrijke combinaties hebben."

Lees meer over:
Tip de redactie