Nederlandse worstelaarster Blaszka uitgeschakeld bij olympisch debuut

Jessica Blaszka heeft tijdens haar debuut op de Olympische Spelen verloren van Haley Augello. Dat was direct het eindstation voor de Nederlandse worstelaarster.

Het achtstefinaleduel in de klasse tot 48 kilogram (vrije stijl) eindigde in 7-0 voor de Amerikaanse.

De Limburgse had nog aan de herkansingen voor brons mogen deelnemen als Augello de finale haalde, maar de Amerikaanse strandde al in de kwartfinales tegen de Japanse wereldkampioene Eri Tosaka.

Blaszka, die woont en traint in Zweden, was de eerste Nederlandse deelnemer aan het olympische worsteltoernooi sinds de geboren Georgiër George Torchinava, die in Sydney (2000) al vroeg strandde.

Blaszka kwalificeerde zich vorig jaar voor Rio door derde te worden op de WK in Las Vegas.

Zwaar

De weg naar de Spelen was lang en zwaar, vertelde haar vader Michel Krauth, die samen met een oom de coaching van Blaszka doet.

"Jessica heeft drie jaar lang in haar eentje in Zweden gezeten, waar ze in een dorpje tussen de bejaarden woonde. Ze kon daar meetrainen met de Zweedse ploeg. De financiële mogelijkheden zijn beperkt."

"Maar ja, ik ben haar vader en we houden van deze sport. Met NOC*NSF hebben we een plan opgesteld. Meedoen in Rio was het eerste doel, over vier jaar in Tokio wil Jessica voor de medailles gaan. Daar heeft ze dan ook de ideale leeftijd voor.''

Blaszka keert nu terug naar Nederland, waar ze onder leiding van haar vader gaat toewerken naar de Spelen van 2020.

"Ze volgde in Zweden een algemeen programma en we willen nu individueel met haar gaan trainen, zodat ze alle aandacht krijgt'', aldus Krauth. "Haar vriend, een Engelse worstelaar, komt ook naar Nederland. Samen gaan ze optrekken richting Tokio.''

Tip de redactie