Tienkamper Sintnicolaas geeft na één onderdeel geblesseerd op

Eelco Sintnicolaas heeft woensdag na één onderdeel opgegeven in de tienkamp. De 29-jarige atleet startte vanwege een bovenbeenblessure niet meer bij het verspringen.

Sintnicolaas begon nog goed aan zijn tweede Spelen. De atleet uit Apeldoorn liep de zestiende tijd op de 100 meter. Met 10,87 bleef hij slechts 0,25 seconde boven zijn persoonlijk record.

De pupil van Vince de Lange draaide een maand geleden bij de EK in Amsterdam zijn eerste meerkamp van het jaar nadat hij in februari een enkeloperatie onderging. Hij kondigde op de EK aan dat hij ondanks zijn blessureproblemen hoop had op een medaille in Rio.

Sintnicolaas, die vier jaar geleden elfde werd bij de Spelen van Londen, kampte de laatste jaren vaker met blessures. Toch werd hij in 2013 Europees kampioen indoor (zevenkamp) en eindigde hij outdoor zowel bij de WK van 2011 als bij de WK van 2013 als vijfde op de tienkamp.

Emotioneel

"Het voelt heel gek, al dat werk voor 100 meter", zei een emotionele Sintnicolaas tegen de NOS. "Mijn bovenbeenspier gooit roet in het eten. Na al mijn blessures dit jaar had ik niet verwacht dat dit de boosdoener zou zijn."

De Nederlander voelde zondag aan het eind van zijn laatste echte trainingsessie wel "iets" in zijn bovenbeen. "Maar ik heb geen enkel moment het idee gehad dat het hierdoor fout zou kunnen gaan."

"Op het einde van de 100 meter voelde het alsof het er inschoot. Ik heb mijn bovenbeen nog verder ingetapet, maar bij het verspringen kon ik niet goed rennen, laat staan afzetten. Ik kon dus echt niet meer doorgaan."

Braun

Pieter Braun is nu de enige Nederlander in de tienkamp. De Europees kampioen bij de junioren van 2015 staat na drie onderdelen op de dertiende plaats.

De 23-jarige Braun kwam bij zijn olympische debuut tot een tijd van 11,03 op de 100 meter, vlak boven zijn persoonlijk record en goed voor de 21e plaats. Bij het verspringen werd de Brabander zesde met een persoonlijk record van 7,55 meter. In het kogelstoten kwam Braun tot 13,90 meter.

Topfavoriet en titelverdediger Ashton Eaton uit de VS leidt na drie onderdelen, voor de Canadees Damian Warner en de Fransman Kevin Mayer.

Later op woensdag volgen ook nog het hoogspringen en de 400 meter. Donderdag worden de laatste vijf onderdelen afgewerkt.

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht

Tip de redactie