Een Iers lid van het internationaal olympisch comité (IOC) is woensdag vroeg in de Braziliaanse ochtend opgepakt in Rio de Janeiro. Pat Hickey wordt verdacht van betrokkenheid bij illegale verkoop van toegangskaarten voor de olympische wedstrijden.

Hickey is volgens het Braziliaanse Estadaõ opgepakt in zijn hotel in Rio. Vervolgens zou de 71-jarige official onwel zijn geworden en naar een ziekenhuis zijn vervoerd.

Volgens de Braziliaanse politie probeerde Hickey te vluchten, kort voordat hij werd opgepakt.

Hickey, ook voorzitter van het Ierse olympisch comité (OCI) en van het Europees olympisch comité (EOC), is een van de minimaal zeven verdachten in een grootschalig onderzoek van de Braziliaanse justitie naar ticketfraude bij de Spelen.

Eerder werd op de dag van de openingsceremonie in Rio de Ierse directeur Kevin Mallon van het Britse hospitality bureau THG Sports aangehouden, ook wegens verdenking van betrokkenheid van illegale handel in tickets.

Mallon had bij zijn arresatie zo'n achthonderd tickets in zijn bezit die oorspronkelijk bestemd waren voor het OCI. Het ging vooral om dure kaarten voor populaire evenementen zoals de openings- en de sluitingsceremonie.

Video: Pat Hickey opgepakt door Braziliaanse politie voor ticketfraude

Onderzoek

Een persoon mag maximaal 120 kaartjes kopen voor de Spelen, maar nationale olympische comités krijgen de beschikking over meer tickets.

Die zijn bedoeld voor fans uit dat land, maar de Ierse tickets zouden illegaal voor veel te hoge prijzen zijn doorverkocht. De politie vermoedt dat kaartjes voor maximaal 7000 euro per stuk werden verkocht.

THG Sports, dat elke betrokkenheid bij de zaak ontkent, zou mogelijk zo'n 9 miljoen euro winst kunnen maken met de verkoop van de kaarten.

Het OCI kondigde na de arrestatie van Mallon een onderzoek aan naar hoe de tickets in het bezit van de Ier waren gekomen. Het Ierse comité meldt woensdag in een verklaring dat het "zich bewust is" van de verhalen in de media over Hickey. "We willen eerst volledige duidelijkheid hebben voordat we verder reageren.'

Europese Spelen

Hickey is sinds 1989 voorzitter van het OCI en IOC-lid sinds 2005. Tot vorige week maakte hij deel uit van het invloedrijke uitvoerend comité van het IOC.

De Ier was in zijn rol als EOC-voorzitter een groot pleitbezorger van de Europese Spelen die vorig jaar voor het eerst werden gehouden in Baku. Er was veel kritiek op het evenement vanwege de slechte mensenrechtensituatie in Azerbeidzjan.

[[slideshow:Iers IOC-lid opgepakt]]