De Franse polsstokhoogspringer Renaud Lavillenie barstte in de nacht van dinsdag op woensdag in tranen uit toen hij tijdens de medaille-uitreiking werd weggehoond door het Braziliaanse publiek in het olympisch stadion.

Lavillenie werd een dag eerder uitgefloten voor zijn laatste sprong en moest het goud aan thuisfavoriet Thiago Braz Da Silva laten.

Het zorgde na afloop van de wedstrijd voor de nodige frustraties bij Lavillenie, die voor beroering zorgde door zichzelf te vergelijken met de zwarte atleet Jesse Owens, die op de Spelen van 1936 in nazi-Duitsland vier keer goud won.

"Ik denk dat we dit voor het laatst gezien hebben toen Jesse Owens in 1936 liep. Het is hatelijk om zo'n rotpubliek te hebben op de Olympische Spelen", vertelde Lavillenie aan Canal+.

De Fransman bood niet veel later via Twitter zijn excuses aan. "Het spijt me voor deze slechte vergelijking. Het was een snelle reactie en ik ben me ervan bewust dat ze ongepast was."

Bach

Lavillenie kreeg tijdens de medaille-uitreiking opnieuw een fluitconcert te verwerken. Hij stond met tranen in zijn ogen op het podium.

Da Silva greep in en maande het publiek aan om ermee te stoppen. De Braziliaan troostte de zilveren medaillewinnaar ook in de wachtruimte door zijn handen op de bovenbenen van Lavillenie te leggen.

IOC-president Thomas Bach heeft geen goed woord over voor het incident. "Schokkend gedrag van de fans. Onacceptabel voor de Olympische Spelen". zei de Duitser.