Zeilster Marit Bouwmeester, openwaterzwemmer Ferry Weertman en de baanwielrenners Elis Ligtlee en Matthijs Büchli zijn dinsdagavond (lokale tijd) gehuldigd in het Holland Heineken House in Rio de Janeiro.

Bouwmeester (Laser Radial) en Weertman (10 kilometer) pakten eerder op de dag goud, waarna Büchli (keirin) zilver veroverde. Ligtlee verzekerde zich zaterdag al van goud op de keirin, maar omdat ze daarna nog in actie moest komen was ze nog niet gehuldigd.

"Het is daardoor inmiddels wel een beetje geland", vertelde Ligtlee na de huldiging. "Al blijft het natuurlijk onwerkelijk. Ik ben er in ieder geval heel erg trots op."

De 22-jarige Overijsselse moest zondag alweer aan het sprinttoernooi beginnen, waarop ze dinsdag naast brons greep. "Het was niet makkelijk om me een dag na het goud te focussen. Maar uiteindelijk heb ik gelukkig toch redelijk gepresteerd. Nu is het eindelijk klaar."

Bouwmeester: 'Zo'n medalrace wil je niet varen'

Bouwmeester: 'Zo'n medalrace wil je niet varen'
Bouwmeester: 'Zo'n medalrace wil je niet varen'

Weertman

Ook Weertman moet nog aan het idee wennen dat hij olympisch kampioen is. "Ik heb dat gouden ding om mijn nek, maar het voelt nog een beetje raar", aldus Weertman, die in tegenstelling tot zijn vriendin Ranomi Kromowidjojo wel een medaille pakte.

"Maar Ranomi heeft het wel uitstekend gedaan", vindt Weertman. "Ze heeft hier twee geweldige races gezwommen en daarvoor kwam ze hier. Alleen jammer dat dat geen medaille heeft opgeleverd."