Groener ziet bij handbalsters eindelijk weer de vorm van zilveren WK

Bondscoach Henk Groener ziet op de Spelen in Rio de Janeiro eindelijk weer de vorm die zijn ploeg had tijdens het WK van eind vorig jaar, toen de handbalsters mondiaal doorbraken door de finale te halen.

"Op de WK waren we goed, op het OKT waren we goed, maar op de Spelen hebben we heel lang achter onze vorm aangelopen", zegt Groener, die met Oranje donderdag Frankrijk treft in de halve finale.

In de eerste groepswedstrijd in Rio de Janeiro stond Nederland ook tegenover de Fransen en toen werd met 18-14 verloren. 

"Die nederlaag was een flinke kink in de kabel, terwijl de verwachtingen hoog waren. Daarna hebben we moeten knokken om weer op niveau te komen. Tegen Zuid-Korea en Zweden kwamen we weer in de buurt van de WK-vorm en in de kwartfinale tegen Brazilië hadden we die helemaal te pakken."

Uit eten

Groener merkte in de dagen voorafgaand aan de fraaie zege (32-23) op het gastland dat de sfeer in het team anders werd. 

"Dan heb ik het over de manier waarop speelsters met elkaar omgaan en met elkaar praten. Het vuur en het geloof was terug. Ik zag dat het goed zat en dat een plek in de halve finale mogelijk was."

De bondscoach vreest niet dat zijn selectie zich nu al rijk rekent nu er nog maar één keer gewonnen hoeft te worden voor een medaille. "Vorig jaar op het WK gebeurde dat ook niet, terwijl we daar een unieke prestatie hebben neergezet. Het was toen al uniek dat we de achtste finales overleefden."

"We hebben de zege op Brazilië ook niet echt gevierd. Althans, we zijn uit eten geweest, maar dat stond al gepland. Dat hadden we ook gedaan als we waren uitgeschakeld."

Tip de redactie