Sifan Hassan grijpt naast medaille op 1500 meter

Sifan Hassan heeft dinsdagavond (lokale tijd) naast een olympische medaille gegrepen op de 1500 meter. De Nederlandse kwam op haar favoriete afstand te kort in Rio de Janeiro en werd vijfde in 4.11,23.

Hassan kon het tempo van de verrassende Keniaanse winnares Faith Kipyegon (4.08,92) niet volgen. Ook wereldrecordhoudster en wereldkampioene Genzebe Dibaba (4.10,27) was veel te snel. De Ethiopische pakte het zilver.

De 23-jarige Hassan leek even op weg naar brons, maar werd door nog twee vrouwen voorbij gesneld in het laatste deel van de race.

Ze legde zich neer bij haar klassering: "Ik heb gedaan wat ik kon, dus ik ben blij met mijn vijfde plaats", zei ze tegen de NOS. "Meer zat er niet in. Ik had niet de kracht en de inhoud. Ik ben in aanloop naar de Spelen drie maanden geblesseerd geweest. Dat was te lang."

Stroef

Begin dit jaar was Hassan nog een van de favorieten voor goud. Ze pakte in maart de wereldtitel indoor, maar raakte daarna geblesseerd aan haar bovenbeen. Bij de EK in Amsterdam liep ze vorige maand stroef haar eerste wedstrijden, hoewel ze toch het zilver won.

Hassan leek toch nog op tijd in vorm, want ze plaatste zich met een overtuigende race in de halve finales voor de eindstrijd. In de finale kwam ze echter tekort.

Toen Dibaba en Kipyegon versnelden met nog een volle ronde te gaan, moest Hassan afhaken. Twee Amerikaanse vrouwen gingen haar op de laatste rechte stuk nog voorbij; Jennifer Simpson veroverde het brons en Shannon Rowbury werd vierde.

Hassan komt in Rio ook nog in actie op de 800 meter. Op die afstand behoort ze niet tot de medaillekandidaten.

Lees meer over:
Tip de redactie